AMSTERDAM - De PvdA wil dat staatssecretaris De Jager (Financiën) minister Klink (Volksgezondheid) gaat overtuigen dat de zorgtoeslag moet worden afgeschaft.

"We hoeven met goede ideeën niet te wachten tot de werkgroep in het kader van de brede heroverwegingen met haar bevindingen komt", aldus PvdA-Kamerlid Paul Tang.

Tijdens de begrotingsbehandeling in november stelde de PvdA al voor de zorgtoeslag af te schaffen en in plaats daarvan de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Deze zal dan voor de lage inkomens omlaag gaan.

Toen werd afgesproken eerst te wachten waar de werkgroep mee komt. Deze komt in het voorjaar met haar aanbevelingen. De PvdA wil daar niet op wachten.

Samenvoegen

Dinsdag opperde De Jager tegenover NU.nl het samenvoegen van het aanvragen van zorgtoeslag bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit zou in de ogen van de staatssecretaris een hoop bureaucratie en kosten schelen.

Tang wil dat het kabinet de koe bij de hoorns vat en nog een stap verder gaat. "Als je het toch wil samenvoegen, schaf het dan meteen af en laat mensen betalen naar rato van hun inkomen. Het systeem dat we nu hebben is op een omslachtige manier rondpompen van geld."

Tang: "Het systeem dat wij voorstellen kan eenvoudig gerealiseerd worden. Het scheelt enorm veel bureaucratie en bovendien wordt het zorgstelsel eerlijker."

Taboe

GroenLinks wilde, net als de PvdA, al langer van een systeem van inkomensafhankelijke zorgpremie, maar Kamerlid Jolande Sap is niet optimistisch over de bereidwilligheid van het CDA.

"Bij die partij heerst nog een taboe op lastenverzwaring. In ons plan zullen de lasten echter pas stijgen vanaf een jaarinkomen van 63.000 euro", aldus Sap. "Die kunnen dat wel opvangen."

Afwachten

CDA-Kamerlid Margreet Smilde wil niet ingaan op de suggesties van Tang en De Jager. “Wij hebben destijds afgesproken dat we zullen afwachten waar de werkgroep mee komt. Daarna is het aan het kabinet om een voorstel te doen.”

In januari kondigde Klink aan dat de zorgtoeslag licht omlaag gaat, vanwege het bedrag van in totaal 2,4 miljard euro dat op zorg bezuinigd moet worden. Ongeveer de helft van dit bedrag wordt bezuinigd op de zorgtoeslag.