Klachtenlijn over mbo in de maak

DEN HAAG - Er komt op korte termijn een landelijke klachtenlijn voor het middelbaar beroepsonderwijs. Zeer zwakke mbo-opleidingen zullen ook sneller dan nu moeten verbeteren.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) kondigde deze maatregelen woensdag aan in de Tweede Kamer.

Ze had toen al beloftes gedaan in die richting na een demonstratie van ontevreden mbo-studenten.

Een kleine honderd mbo'ers verzamelde zich aan het einde van de middag voor het Kamergebouw om beter onderwijs te vragen.

Zij eisten meer les, betere roosters en meer gekwalificeerde docenten. Docenten en de onderwijsvakbonden ondersteunen de scholieren.

Onder de maat

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) had opgeroepen tot de demonstratie. Vorige week publiceerde de Onderwijsinspectie een lijst met ruim zestig opleidingen die ver onder de maat presteren.

Nog eens vijfhonderd opleidingen zijn aangemerkt als zwak. Volgens de studenten is dat aantal slechts het topje van de ijsberg. Zij denken dat zeker tweeduizend van de elfduizend studies het niet goed doen.

Sneller aanpakken

CDA, PvdA, SP, GroenLinks en D66 drongen er in het debat met Van Bijsterveldt vervolgens op aan dat die zeer zwakke opleidingen sneller aangepakt worden. Dat ze nu twee jaar de tijd krijgen voor verbeteringen, vinden ze te lang.

''Zoveel tijd hebben de leerlingen niet'', aldus CDA-Kamerlid Jack Biskop.Het gaat altijd nog om 4500 leerlingen, stelde Jasper van Dijk (SP). Van Bijsterveldt wil de termijn halveren. Volgens haar moeten die scholen binnen een jaar hun zaakjes op orde hebben.

Klachtenlijn

De staatssecretaris zegde verder toe een klachtenlijn op te zetten. Ze wil binnen vier weken daarover spijkers met koppen slaan met het onderwijsveld, waaronder ook JOB. Van Bijsterveldt had zo'n meldpunt al beloofd aan de demonstranten om sneller te kunnen ingrijpen als het niet goed gaat.

Nu komen klachten versnipperd bij verschillende instanties binnen en is er geen goed overzicht van hoe het bos ervoor staat. Volgens JOB-voorzitter Geerten Geerts kan zo'n lijn positief werken.

JOB bestaat al tien jaar en heeft al lang zo'n meldpunt waar wekelijks tientallen belletjes binnenkomen. ''Docenten komen nu ook naar ons toe.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie