Kroes een van de zuinigste EU-commissarissen

BRUSSEL - EU-commissaris Neelie Kroes heeft vorig jaar bijna de minste onkosten gedeclareerd bij de Europese Commissie. Dat blijkt uit een overzicht dat de Europese Commissie heeft verstrekt aan RTL Nieuws.

De VVD'ster Kroes declareerde slechts 54.138 euro. Van haar 26 collega's kwamen alleen lagere declaraties van de Litouwer Algirdas Semeta (Begroting) en de Roemeen Leonard Orban (Meertaligheid).

In totaal betaalde de Europese Commissie vorig jaar bijna 4 miljoen euro aan de vergoedingen voor reizen en representatie. Het hoogste bedrag gaat naar voorzitter José Manuel Barroso (ruim 730.000 euro), die bijna voortdurend op pad is.

Woedend

De PVV, die zelf eerder tevergeefs om de bonnetjes vroeg, reageerde woedend. ''Onvoorstelbaar'', noemt Europarlementslid Daniël van der Stoep het totaalbedrag van 4 miljoen euro.

''Dat houdt in dat deze niet-gekozen nepbestuurders bijna 150.000 euro per persoon declareerden bovenop hun vorstelijk salaris van 282.000 euro. Volstrekte waanzin.''

De woordvoerster van commissievoorzitter en topdecalarant Barroso zei woensdagavond de cijfers niet te kennen. ''Ik ga niet reageren voor ik ze bestudeerd heb.''

Tip de redactie