Verhagen tegen actievere aanpak Japan

DEN HAAG - Nieuw-Zeeland is in eerste instantie aan zet om stappen te nemen tegen Japan. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wimpelde woensdag in de Tweede Kamer pleidooien af voor een actievere rol van Nederland.

Aanleiding zijn de recente confrontaties op volle zee tussen Japanse walvisvaarders en de milieuorganisatie Sea Shepherd

Volgens Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren verschuilt Nederland zich achter Nieuw-Zeeland en Australië.

Die twee landen onderzoeken een incident van begin dit jaar, waarbij een Japanse walvisvaarder in de wateren bij Antarctica een actieschip van Sea Shepherd ramde.

Het schip, de Ady Gil, zonk daarbij. Het voer onder Nieuw-Zeelandse vlag. Het incident vond plaats in het Australische deel van Antarctica.

Zeeroof

SP-Kamerlid Remi Poppe vindt dat Verhagen de Japanse ambassadeur op het matje moet roepen. Volgens hem is sprake van zeeroof en piraterij en zijn (internationale) economische sancties tegen Japan op zijn plaats.

Verrhagen zei dat premier Jan Peter Balkenende op bezoek in Tokio vorig najaar zijn Japanse collega er al op heeft aangesproken.

Zeebrievenwet

Verhagen en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) verdedigden de plannen voor herziening van de zogenoemde Zeebrievenwet.

Daardoor kan het kabinet het Nederlandse nationaliteitsbewijs van zeeschepen sneller intrekken als veiligheidsregels op zee niet worden nageleefd en er sprake is van geweld.

Een ander actieschip van Sea Shepherd, de Steve Irwin, vaart onder Nederlandse vlag. Ouwehand vindt dat Nederland politieagentje speelt, en Japan ongemoeid laat.

Handelsmaatregelen

CDA-woordvoerder Maarten Haverkamp bleek zich te kunnen vinden in de kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel dat intussen is aangepast.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot sprak van een verstandige lijn van het kabinet. Nederland doet volgens hem het maximale.

Zijn fractiegenote en VVD-milieuwoordvoerster Helma Nepperus hintte begin januari echter nog op handelsmaatregelen, omdat Japan zich maar niet houdt aan internationale afspraken over de walvisvaart.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie