DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt geen hoorzitting met oud-ministers en deskundigen over het Irakrapport van de commissie-Davids. Een voorstel daartoe van de SP woensdag haalde het niet, omdat de PvdA alsnog afzag van steun.

Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP wilde maandag een hoorzitting organiseren, voorafgaande aan het debat over het rapport dat dinsdag of woensdag met het kabinet wordt gehouden. Hij kreeg echter alleen steun van GroenLinks, de PVV en D66.

Regeringspartij PvdA had eerder ook aangegeven oud-minister Henk Kamp van Defensie te willen horen. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelde nu echter dat zijn partij nooit voor een hoorzitting is geweest zonder dat duidelijk is met wie de Kamerleden praten.

Woedend

''Wij hebben niet de behoefte om het werk van de commissie-Davids over te doen'', zei hij. Van Bommel reageerde na afloop van de vergadering ''woedend en vol ongeloof'' op de houding van de PvdA.

De Tweede Kamer hield in januari wel een rondetafelgesprek met de leden van de commissie-Davids over het rapport dat zij hadden geschreven over de politieke steun die Nederland in 2003 gaf aan de Amerikaans-Britse inval in Irak.

Commissievoorzitter Willibrord Davids zei toen dat zijn commissie helderheid heeft gekregen over alle vragen die ze had.

Geen behoefte

De SP wilde volgende week in een hoorzitting onder anderen in gesprek met Jaap de Hoop Scheffer, die ten tijde van de inval minister van Buitenlandse Zaken was. Behalve de PvdA gaven ook coalitiegenoten CDA en ChristenUnie en oppositiepartij VVD aan geen behoefte te hebben aan een hoorzitting.

Na het komende debat met het kabinet kan de Tweede Kamer alsnog besluiten een parlementair onderzoek of enquête te houden. De oppositie is daar altijd voor geweest.