Balkenende zet zich af tegen extra EU-toppen

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende vindt dat het wel wat minder kan met de Europese toppen.

Hij wil het liefste vasthouden aan het huidige stramien van vier toppen van EU-regeringsleiders per jaar. Extra EU-topberaden moeten alleen voor speciale zaken voorbehouden blijven.

Dat zei Balkenende woensdag tijdens een voorbereidend overleg in de Tweede Kamer over de ingelaste top op donderdag.

''We moeten oppassen voor inflatie van toppen'', aldus de premier. Het afgelopen jaar waren er nogal wat extra raden.

Agenda

Balkenende vindt dat er een goede agenda moet zijn en goede afspraken moeten worden gemaakt over wat er moet gebeuren met conclusies van deze informele vergaderingen.

Hij liet zich niet specifiek uit over de extra top die donderdag plaatsheeft in Brussel.

Die gaat over de economische strategie, maar ook over Griekenland, dat in financiële moeilijkheden zit, en nog andere onderwerpen.

Orde

Balkenende vindt dat Griekenland zelf orde op zaken moet stellen. Hij wees op Ierland dat ook moeilijke maatregelen had getroffen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen, zoals de EU-regels vereisen.

De premier wilde niet speculeren over mogelijke reddingspogingen voor Griekenland.

Van Rompuy

Ook benadrukte de premier dat de vaste voorzitter van de Raad van Europese regeringsleiders, Herman Van Rompuy, de leiding moet hebben en het aanspreekpunt moet zijn.

Het halfjaarlijks roulerende voorzitterschap, nu in handen van Spanje, moet ondersteunend zijn, zei Balkenende. Zo is het volgens Balkenende bedoeld in het Verdrag van Lissabon.

Invulling

Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken maakt zich zorgen over de invulling van de nieuwe structuur. Landen proberen daarin een zo goed mogelijke positie te verwerven.

Die strijd is nu gaande en die is niet fijn, zei hij.

Verder wees Timmermans erop dat het noodzakelijk is dat de EU met één mond spreekt om nog enige rol te kunnen spelen op het wereldtoneel.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie