Europarlement kritiseert Turkije

STRAATSBURG - Turkije heeft woensdag behoorlijk wat kritiek gekregen van het Europees Parlement. Het land onderhandelt met de EU over toetreding, maar moet daarvoor nog veel hervormen.

Turkije moet eindelijk vliegtuigen en schepen uit EU-land Cyprus toelaten en zijn soldaten terugtrekken uit Cyprus, aldus veel partijen in het Europarlement.

CDA'ster Ria Oomen, die namens het parlement de situatie in Turkije volgt, hekelde ook een recent Turks verbod op een Koerdische partij.

''Met het verbod lijkt een voorlopig einde te zijn gekomen aan het open debat in Turkije'', zei Oomen.

Amendement

PVV'er Barry Madlener diende een amendement in om het toetredingsproces te staken. Voor dat verzoek is echter geen meerderheid.

''Iedereen vindt de Turkse bezetting van Noord-Cyprus illegaal, maar toch gaat de EU door met onderhandelen. Er zijn amper sancties.

Ik vind het echt zwak'', zei Madlener, die zijn collega's nog waarschuwde voor de vriendschap tussen Turkije en ''schurkenstaat Iran''.

Discriminatie

Bas Belder (SGP) eiste een einde aan de discriminatie van niet-moslims in Turkije. Hij ziet een publieke haatcampagne tegen Turkse christenen.

Ze kunnen daar geen kerk oprichten en worden steeds gepasseerd bij benoemingen voor goede banen.

''Turkije moet zich meer inspannen, maar niet alleen Turkije is aan zet.

Alle partijen moeten bijdragen aan een goede sfeer die nodig is voor een oplossing'', nuanceerde PvdA-Europarlementslid Emine Bozkurt, zelf van Turkse afkomst.

Oplossing

Vooral linkse Europarlementsleden verwachten dat juist dat toetredingsgesprekken de beste oplossing zijn voor problemen met bijvoorbeeld de vrijheid van godsdienst en meningsuiting.

Marije Cornelissen (GroenLinks) vroeg de Europarlementsleden ''om voor ogen te houden hoe belangrijk het proces van toetreding tot de EU is''.

Ze wil voorkomen dat conflicten tussen landen onderling de toetreding tot de EU blokkeren, waarmee ze ook doelde op problemen tussen kandidaat-lidstaat Macedonië en Griekenland, evenals tussen kandidaat-lidstaat Kroatië en buurland Slovenië.

Kroatië

Volgens velen zou de EU dit jaar de toetredingsgesprekken met Kroatië kunnen afronden, als Slovenië meewerkt aan de oplossing van een grensgeschil.

Voor Macedonië was 2009 ook een goed jaar, zei de nieuwe EU-commissaris Stefan Füle (Uitbreiding EU).

Tip de redactie