AMSTERDAM - In de toekomst is het waarschijnlijk niet meer nodig om apart zorgtoeslag aan te vragen. De verwerking zal samengevoegd worden met de aangifte inkomstenbelasting.

Dit oppert staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) in een interview met NU.nl. Momenteel moet voor zorgtoeslag, een tegemoetkoming op de zorgpremie, een aparte aanvraag worden ingediend.

"Het zou interessant kunnen zijn om de gescheiden papierstromen samen te voegen. Daar zijn we naar aan het kijken", aldus de staatssecretaris.

"Stel dat iemand 100 euro inkomstenbelasting moet betalen, maar ook 300 euro zorgtoeslag moet krijgen. Waarom maken we dan niet gewoon 200 euro over?"

Ingewikkelder

De Jager, die al sinds zijn aantreden probeert belastingaangiften eenvoudiger te maken, wil er wel voor waken dat het toevoegen van de toeslagen de aangifte inkomstenbelasting niet juist ingewikkelder maakt. Het idee moet daarom nog zorgvuldig worden bestudeerd.

"Momenteel doet een commissie in het kader van de brede heroverwegingen onderzoek naar het vereenvoudigen van belastingprocedures om de kosten voor de belastingdienst naar beneden te halen. Dat is dan vaak ook beter voor burgers en ondernemers."

Volgens De Jager is het niet logisch ook de huurtoeslag bij de inkomstenbelasting te voegen. "Bij deze toeslag is de overlap beperkt."