DEN HAAG - De PvdA laat zich niet van de wijs brengen over een formeel verzoek van de NAVO aan Nederland om een langere bijdrage te leveren in Afghanistan.

Het gaat om een kleinere en tijdelijke missie die gericht is op training. De precieze inhoud is niet bekendgemaakt.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam zei dinsdag dat het NAVO-verzoek direct retour kan als het erom zou gaan om langer met militairen in de provincie Uruzgan te blijven. De PvdA wil dat de militairen daar nog dit jaar vertrekken.

Ook kan het verzoek wat Van Dam betreft meteen terug naar Brussel als zou blijken dat het gaat om een gevechtsmissie of als het gaat om een bijdrage van honderden militairen elders in Afghanistan.

Trainen

De PvdA staat wel open voor trainen op kleine schaal of opleiden van ingenieurs of medisch personeel. Of daar dan ook militairen bij zouden moeten om voor bescherming te zorgen, laat hij over aan Defensie. ''Zij moeten bekijken wat verantwoord is.''

De NAVO heeft zeven officiële, grote trainingscentra verspreid over het noorden, westen en oosten van het land.

Voor de PvdA zou een Nederlandse missie van tachtig trainers bijvoorbeeld zo aan de slag kunnen in de centra in Kunduz of Mazar-e-sharif in het noorden van het land.

In Tarin Kowt in Uruzgan is ook een politietrainingscentrum, maar dat heeft niet de omvang en de veiligheid die de PvdA wenst.