STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft dinsdag met 488 tegen 137 stemmen goedkeuring verleend aan de nieuwe Europese Commissie. De 27 commissarissen beginnen woensdag al met hun nieuwe taken.

Neelie Kroes verruilt haar vakgebied Concurrentie dan voor Digitale Agenda.

Van de Nederlandse partijen stemden CDA, PvdA , VVD en D66 stemden voor. ''Het heeft lang geduurd voor er een nieuwe commissie is. Nu moet die met dubbele energie aan de slag om Europa op de kaart te zetten, vooral met de aanpak van de economische crisis'', zei Wim van de Camp (CDA).

PVV, SP en GroenLinks stemden tegen. ''Deze benoeming heeft als enig resultaat dat de komende vijf jaar 27 mensen hun best gaan doen om de Nederlandse burger op te zadelen met overbodige regelgeving en Brusselse bemoeizucht'', aldus delegatieleider Barry Madlener.

Rechts

De SP vindt de nieuwe Europese Commissie te rechts. ''De Europese Commissie bestaat uit mensen die de vrije markt niet als oorzaak van de crisis zien, maar als oplossing'', stelt fractievoorzitter Dennis de Jong. ''Dat geeft blijk van een diepe kloof tussen Brussel en de burger.''

ChristenUnie en SGP onthielden zich van stemming. Peter van Dalen (ChristenUnie) geeft als reden dat ''er enkele zwakke broeders onder de commissarissen zitten en dat de commissie de macht van Europa wil uitbreiden in plaats van bureaucratie indammen''.

Het Europarlement heeft de commissarissen eerst getest door hoorzittingen. Daarbij bleek de Bulgaarse kandidaat te zwak, vond het parlement. Zij is daarna vervangen door een andere Bulgaarse vrouw.

Onzichtbaar

Bij de stemming dinsdag klonk ook veel kritiek op de Britse commissaris, Catherine Ashton. Ze is te onzichtbaar en doet te weinig als buitenlandchef, vindt onder anderen Guy Verhofstadt van de liberale fractie. Enkelen hoonden ook de Duitse commissaris Günter Oettinger (Energie). Op YouTube is te zien hoe de Duitser erbarmelijk slecht Engels stamelt.

De Europese Commissie, die is benoemd tot eind oktober 2014, vormt een soort regering van de Europese Unie. De taak is vooral voorstellen te doen aan de gezamenlijke EU-landen en het Europarlement.

Samenwerking

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat hij in zijn nieuwe ambtstermijn vooral wil inzetten op sterkere samenwerking tussen EU-landen. Donderdag spreekt hij daarom met regeringsleiders over coördinatie van economisch beleid. ''Europa telt wel mee in de wereld. Maar telt het ook zo veel mee als we willen? Nee, nog niet'', zei de Portugees Barroso.

De nieuwe EU-commissarissen moeten de komende tijd nog formeel de eed afleggen. Dat gebeurt later bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg.