Kabinet onderzoekt langere missie Afghanistan

DEN HAAG - De NAVO heeft Nederland officieel gevraagd om een kleinere en tijdelijke missie in Afghanistan.

De bijdrage moet gericht zijn op de training van Afghaanse veiligheidstroepen en de overdracht van verantwoordelijkheden aan de autoriteiten in dat land. Het kabinet beraadt zich op dat verzoek.

De Tweede Kamer is daarover dinsdag ingelicht via een kennisgevingsbrief van de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Ze benadrukken daarin dat de NAVO haar strategie heeft aangepast, die meer wordt gericht op het overdragen van verantwoordelijkheden. Daarvoor is het nodig nog meer in te zetten op training en opleiding. Nederland traint nu ook al Afghaanse politiemensen en militairen.

Vragen

De fractiespecialisten voor buitenlandse zaken hebben dinsdag meteen een extra procedurevergadering gehouden. Daarin is besloten nadere vragen te stellen, zei Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). Zo wil de Kamer onder meer weten wanneer de NAVO het verzoek deed en wat de training moet inhouden.

Verhagen zei dat de regering de mogelijkheid en de wenselijkheid van zo'n kleinere missie onderzoekt. ''Daarbij bekijken we ook hoe de uitstekende resultaten van Nederland in Uruzgan kunnen worden bestendigd'', liet Verhagen weten. Hij doelde daarbij op de militairen en de ontwikkelingswerkers.

Verdeeld

Nederland zit sinds 2006 met militairen in de provincie Uruzgan, maar die missie loopt in augustus af. De coalitie is verdeeld over een langer verblijf. De PvdA en ChristenUnie willen dat alle militairen weggaan uit Uruzgan. Zij lieten eerder weten te kunnen leven met een kleinere trainingsmissie elders in Afghanistan.

Het verzoek van de NAVO haalt de angel niet uit de discussie binnen het kabinet. Het twistpunt gaat specifiek over Uruzgan. CDA-bewindsman Verhagen en Van Middelkoop (ChristenUnie) willen het liefst in Uruzgan verder.

Gevechtstroepen

Bovendien blijft ook nog de vraag overeind of er eigen gevechtstroepen meegaan om de trainers te beschermen of dat Nederland dat overlaat aan de troepen van bondgenoten. Als er eigen gevechtseenheden meegaan, komt de bijdrage al snel uit op honderden militairen.

De NAVO wil het Afghaanse bestuur, het leger en de politie versterken. Op den duur kunnen de Afghanen dan voor hun eigen veiligheid zorgen.

Tip de redactie