Kabinet akkoord over reactie Irak-rapport

AMSTERDAM - Het kabinet heeft dinsdagmorgen overeenstemming bereikt over een reactie op het rapport van de commissie-Davids over de Nederlandse politieke steun voor de Amerikaans-Britse inval in Irak.

Een brief daarover gaat dinsdag nog naar de Tweede Kamer. Dat heeft vicepremier Wouter Bos dinsdag gezegd na het extra kabinetsberaad over de kwestie, dat ruim 2,5 uur duurde.

Volgens hem ''doet de brief recht aan hoe iedereen erover denkt en stelt de brief tegelijkertijd vast hoe we in de toekomst verder moeten''.

Informatievoorziening

In de brief erkent het kabinet dat de informatievoorziening omtrent het Irak-besluit beter had gekund.

Een belangrijk kritiekpunt van de commissie-Davids was de gebrekkige informatievoorziening aan de Tweede Kamer over het Amerikaanse verzoek tot militaire steun.

In de brief valt te lezen dat het "van wijsheid had getuigd indien via vertrouwelijke informatieverstrekking (…) het verzoek ter inzage was gegeven".

Respect

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zei na afloop dat het kabinet op basis van politieke integriteit en wederzijds respect tot een reactie is gekomen. Hij benadrukte nog eens hoe lastig dat was in deze zaak, waar partijen jarenlang zeer verdeeld zijn geweest.

Verschillen

 ''Er is integer omgegaan met alle verschillen'', aldus minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Standpunt

De top van het kabinet en de meest betrokken vakministers zijn de afgelopen tijd veelvuldig bij elkaar geweest om een standpunt te bepalen over het rapport van Willibrord Davids. Na de presentatie van dat rapport op 12 januari ontstond bijna een kabinetscrisis, omdat de reactie van premier Jan Peter Balkenende daarop slecht viel bij coalitiegenoot de PvdA.

Het rapport-Davids stelde onder meer dat voor de inval in Irak geen volkenrechtelijk mandaat bestond, en dat het toenmalige kabinet de Kamer niet goed had ingelicht over een Amerikaans verzoek om militaire steun bij de voorbereiding van de oorlog.

Kabinetscrisis

In een eerste reactie leek Balkenende zich dezelfde dag van de belangrijkste conclusies van de commissie te distantiëren. Dat leidde tot een spoeddebat waarbij een kabinetscrisis tenauwernood werd afgewend.

Commissie Davids

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie