DEN HAAG - Het kabinet is dinsdagmorgen begonnen aan de besprekingen over zijn reactie op het Irakrapport van de commissie-Davids.

Dat rapport over de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak in maart 2003 leidde na verschijning tot flinke onenigheid tussen vooral CDA en PvdA.

De meeste ministers lieten bij binnenkomst blijken te verwachten dat er tijdens de ingelaste vergadering overeenstemming kan worden bereikt.

''De teksten zijn klaar. Dit is het moment van de politieke afronding'', aldus minister Eimert van Middelkoop (Defensie). ''Maar het blijft tot het eind toe ingewikkeld.'' Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zei dat er nog een aantal punten te bespreken is.

De afgelopen weken spraken de meest betrokken bewindslieden al veelvuldig over de kabinetsreactie op het rapport-Davids.

Afghanistan

Mogelijk komt dinsdag ook de toekomstige rol van ons land in Afghanistan aan de orde. Van Middelkoop en andere ministers wilden niet ingaan op de berichten maandagavond dat de NAVO Nederland officieel heeft gevraagd langer actief te blijven in Afghanistan.

''Als er een verzoek komt, dan informeren wij eerst de Tweede Kamer'', zei Van Middelkoop.

Hij zei vorige week te hebben gesproken met secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO over de Nederlandse rol in Afghanistan.

Situatie

Volgens Van Middelkoop begrijpt Rasmussen de situatie van Nederland goed, waar het kabinet zich beraadt over de toekomstige bijdrage aan Afghanistan. ''Hij heeft in Denemarken ook ervaring gehad met coalitieregeringen.''

Sinds december praat het kabinet over de Nederlandse betrokkenheid in de periode na augustus 2010, als de huidige missie in de Afghaanse provincie Uruzgan afloopt. CDA, PvdA en ChristenUnie zijn het daar niet over eens.

Commissie Davids