AMSTERDAM - De zakjes wiet die in de coffeeshops te verkrijgen zijn moeten worden voorzien van informatie over ingrediënten en gebruik. Dit oppert PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl.

Volgens haar worden momenteel in coffeeshops weliswaar folders neergezet, maar blijft de aftrek hiervan beperkt.

“Deze info op de zakjes is niet de oplossing tegen drugsmisbruik, maar wel effectiever dan een folder die niemand leest”, aldus Bouwmeester.

Het CDA is geen voorstander van info op wietzakjes. “Ik zie geen toegevoegde waarde”, stelt CDA-Kamerlid Cisca Joldersma. “De PvdA lijkt door dit soort plannetjes steeds verder op te schuiven naar regulering. Dat willen wij juist niet.”

Voorlichting

De PvdA wil ook meer aandacht voor jongeren onder de 18 die door overmatig alcohol- en softdrugsgebruik uitvallen op school.

Deze groep vereist volgens Bouwmeester een aparte voorlichtingsaanpak. Ze stelt voor de voorlichtingscampagnes te onderzoeken op effectiviteit. Ook wil ze meer aandacht voor de behandeling van deze jongeren.

Joldersma wil deze problemen voor zijn en al vroeg preventief optreden. “We kunnen prima vaststellen waar de risicogroepen zitten en voor deze jongeren, vanaf een jaar of twaalf, een doelgericht programma uitzetten.”

Volgende week vergadert de Tweede Kamer over drugsbeleid.