DEN HAAG - Ministers van CDA, PvdA en ChristenUnie zijn het nog niet eens over de uitgebreide reactie van het kabinet op het Irak-rapport van de commissie-Davids. 

''Het is ingewikkelder dan we dachten'', zei minister Eimert van Middelkoop van Defensie na afloop van een werkontbijt op het departement van premier Jan Peter Balkenende.

Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos zei dat er wel ''weer vooruitgang is geboekt'. Behalve Balkenende, Bos en Van Middelkoop waren ook vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aanwezig.

Collega Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) ontbrak bij het overleg. Zij is volgens een woordvoerder ziek.

Goed opgeschoten

''We schieten goed op'', zei Rouvoet. Wanneer de officiële reactie van het kabinet op het Irak-rapport naar de Tweede Kamer gaat, kon hij echter niet zeggen.

''We moeten een zorgvuldige en goede brief schrijven.'' Rouvoet zei wel dat 'begin februari', zoals het kabinet eerder beloofde, nog steeds haalbaar is.

Ontbijttafel

De bewindslieden schoven aan aan de ontbijttafel. Het voltallige kabinet werd het vrijdag niet eens over een gezamenlijke reactie op het bijna een maand oude rapport-Davids over de politieke steun aan de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003.

De afgelopen weken en dagen zijn er diverse bijeenkomsten gewijd aan de netelige kwestie. De Tweede Kamer zou begin deze maand een reactie krijgen op 'Davids'.

Premier Balkenende sprak vrijdag van vorderingen, maar er was naar zijn zeggen nog tijd nodig om de juiste bewoordingen te vinden.

Crisissfeer

Na de presentatie van het rapport-Davids op 12 januari heerste er in politiek Den Haag een crisissfeer doordat de minister-president in een eerste reactie enkele belangrijke conclusies van de commissie tegensprak.

Dat viel slecht bij coalitiepartij PvdA. De stemming klaarde na een dag op met een brief waarin het kabinet stelde dat het volkenrechtelijk mandaat voor militair ingrijpen ''adequater'' had gemoeten.

Torentjesoverleg