AMSTERDAM - Het kabinet moet de politie en het onderwijs ontzien bij de komende bezuinigingen. Hiervoor pleitten de burgemeesters van de vier grote steden zondag tijdens het burgemeestersdebat van de Volkskrant in De Rode Hoed in Amsterdam.

De PvdA-burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht steunden de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) in zijn pleidooi om niet te korten op politie en justitie.

''De grote steden zijn hofleverancier van criminele berichten in de kranten'', illustreerde burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht zijn betoog voor meer politie in de Randstad.

Veiligheid

Job Cohen van Amsterdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zijn eveneens tegen snijden in de budgetten voor veiligheid.

De burgemeesters vinden dat het kabinet ook van onderwijs moet afblijven. Van Aartsen ziet in het onderwijs de sleutel om probleemjongeren bij de maatschappij te betrekken.

Miljarden

Hij doelde hierbij op Marokkaanse jongeren in Den Haag die hun school niet hebben afgemaakt en kampen met psychische problemen. ''Wat mij betreft gaan er miljarden naar onderwijs'', aldus Van Aartsen.

''Daarmee pakken we de generatie van nu, voorkomen we problemen we besparen veel geld.'' Wolfsen zei dat bezuinigingen op onderwijs desastreus zijn voor de toekomst.

Coffeeshops

De burgemeesters discussieerden verder over prostitutie, gekozen burgemeesters, integratieproblemen en coffeeshops. Aboutaleb zei enorm geschrokken te zijn van de invloed van cannabis op de ontwikkeling van jongeren.

Hij noemde het ook zorgwekkend en treurig dat laag opgeleide en kwetsbare jongeren al 's ochtends vroeg Rotterdamse coffeeshops bezoeken. Aboutaleb vindt dat de toegenomen sterkte van de softdrugs aanleiding zijn voor een nieuw maatschappelijk debat.

Cohen

Cohen gaf alvast een voorzet. De Amsterdamse burgemeester zei coffeeshops meer te willen spreiden over de stad. Cohen wil de handel in softdrugs internationaal legaliseren. ''Ik zie het verschil tussen alcohol en softdrugs nooit zo goed. Alcohol is net zo schadelijk.''

Het sluiten van coffeeshops binnen een straal van 250 meter van scholen noemde Cohen 'politiek met een kleine p'. ''Ik wil de problemen liever echt oplossen'', aldus Cohen.

Burgemeesterdebat