DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vindt het ''onbegrijpelijk'' dat de Amsterdamse burgemeester Job Cohen niet wil meewerken aan de sluiting van coffeeshops in de buurt van scholen.

Tijdens het verkiezingsdebat op Radio 1 zei Van Geel zondag dat Amsterdammers best een beetje eigenzinnig kunnen zijn, maar dat dat op dit terrein echt niet kan.

Het Rijk heeft met gemeenten afgesproken dat uiterlijk in 2011 er minstens 250 meter tussen een school en een coffeeshop moet zitten. Coalitiegenoot ChristenUnie beschuldigde vrijdag Cohen er al van het regeerakkoord te saboteren.

Voorlichting

Cohen wil het cannabisgebruik onder jongeren op een andere manier proberen te beteugelen. Dat zou volgens hem kunnen met meer voorlichting, striktere toepassing van bestaande regels en scherpere sancties op overtreding van die regels.

Hij vindt een verwijt van sabotage wonderlijk, omdat hij precies hetzelfde voor ogen heeft als de regeringspartijen: voorkomen dat jongeren onder de achttien jaar in aanraking komen met softdrugs. Volgens hem is de afspraak tussen Rijk en gemeenten over de afstandseis niet dwingend.