DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt dat er ''niet te snel'' gestopt moet worden met investeringen om de economie aan te jagen.

Gebeurt dat wel, dan vreest zij dat er de komende jaren toch weer sprake zal zijn van oplopende werkloosheid.

Hamer maakte dat zondag duidelijk tijdens het fractievoorzittersdebat op Radio 1. Ze vindt dat de huidige zoektocht naar miljardenbezuinigingen erop moet zijn gericht om op lange termijn de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Het kabinet heeft vastgelegd dat in 2010 nog miljarden geïnvesteerd worden in de economie en dat in 2011 sowieso wordt begonnen met bezuinigen.

Maar als de economische groei dan minder is dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product, zal er tegelijk nog extra geïnvesteerd moeten worden om te voorkomen dat de bezuinigingen het voorzichtige herstel kapotmaken.

Betekenisvol

Coalitiegenoot CDA herhaalde in het debat dat de partij dit jaar ''betekenisvolle stappen'' wil zetten met de bezuinigingen en het op orde brengen van de rijksbegroting niet te lang wil uitstellen. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel sprak van twee regeerperiodes.

Hij gaf niet aan op welke terreinen hij wil bezuinigingen. Hamer noemde Defensie, verwijzend naar CDA-minister Maxime Verhagen die zich juist zaterdag had gekeerd tegen bezuinigingen op dat terrein.

Afghanistan

CDA en PvdA zien allebei mogelijkheden in het NAVO-pleidooi om Nederland in de toekomst in te zetten voor opleiding en training van Afghanen. Dat bleek zondag in het verkiezingsdebat van de fractievoorzitters op Radio 1.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer sprak van ''een interessante optie'', haar CDA-collega Pieter van Geel gaf aan dat het trainen van Afghanen ''een belangrijk onderdeel'' kan zijn van de toekomstige Nederlandse bijdrage aan Afghanistan.

CDA en PvdA zijn al lange tijd verdeeld over de vraag hoe het verder moet als de huidige militaire missie aan het einde van dit jaar eindigt in de Afghaanse provincie Uruzgan. De PvdA wil geen ''nieuwe gevechtsmissie'', het CDA wil alle mogelijke opties bekijken.

Het kabinet beraadt zich al enige tijd en wil uiterlijk 1 maart met een besluit komen.