OOSTERBEEK - CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil niet bezuinigen op defensie. Ook wil hij geen nieuw toptarief van 60 procent in de inkomstenbelasting, zoals de PvdA eerder bepleitte.

Daarmee zoekt Verhagen drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen op twee belangrijke punten de confrontatie met de regeringspartner PvdA.

Verhagen zei dit zaterdagochtend tegenover werkgevers tijdens een Bilderbergconferentie in Oosterbeek. Zaterdagavond werd zijn speech vrijgegeven.

Kortzichtig

''In tijden van crisis is dat geen populaire boodschap, maar ik zeg het toch: het zou kortzichtig zijn om in deze onzekere wereld, met zijn weerbarstige uitdagingen en zijn vele crises in de maak, op defensie te bezuinigen'', zei Verhagen.

Een verhoging van het toptarief, door PvdA-leider Wouter Bos recent nog een reële optie genoemd, noemde Verhagen ''heel onverstandig''.

De PvdA reageerde snel: ''Verhagen steekt kennelijk liever geld in tanks en straaljagers dan in onderwijs en banen. Wij niet'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam.