AMSTERDAM - Nieuwe bezuinigingen op de politie zijn niet aan de orde en ook niet verantwoord.

Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zaterdag in reactie op uitspraken van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD).

Van Aartsen, die het beraad van korpsbeheerders voorzit, zei zaterdag in de Volkskrant dat er komend voorjaar nieuwe bezuinigingen dreigen aan te komen.

Hij voorspelt dat die in de samenleving en de politiek op breed protest stuiten.

Onbegaanbaar pad

De liberaal heeft signalen ontvangen dat er plannen bestaan om met name Amsterdam, Rotterdam en Den Haag fors te laten inleveren.

"Dat is wat ons betreft een onbegaanbaar pad", zei hij tegen het dagblad. "Als ik straks met mijn collega-korpsbeheerders nóg meer politiesterkte moet inleveren, schept dat een groot politiek probleem."

Het kabinet zal dan 'een breed front van burgers, bestuurders, politiemensen en officieren van justitie tegenover zich vinden'.

Voltijdbanen

Volgens de minister zijn er bij de politie het afgelopen jaar duizend voltijdbanen bijgekomen. Begin dit jaar waren er ongeveer 53.320 politiemensen in Nederland.

Ter Horst meldt in een verklaring dat de veiligheid deze kabinetsperiode is verbeterd, mede dankzij de inzet van de politie.

De bezuinigingen zijn volgens haar tot nu toe niet ten koste gegaan van blauw op straat en de recherche.

Geert Wilders

Efficiënter werken en betere samenwerking binnen de politie moet het meeste geld opleveren. "Verder bezuinigen op de politie past daar niet bij", aldus de bewindsvrouw.

Van Aartsen maakte overigens ook melding van het electorale succes van Geert Wilders, wiens partij volgende maand meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Een van de klachten van de burgers is volgens de burgemeester dat ze te weinig politie op straat zien.