DEN HAAG - Er moet een hoorzitting komen over de fouten in het rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Dat meldt vrijdag de VVD in de Tweede Kamer. Kamerlid Helma Nepperus wil zo meer te weten komen over de rol die Nederlanders hebben gespeeld.

Zo zou 'actiemateriaal' van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds zijn gebruikt, terwijl ook de Wageningse hoogleraar Rik Leemans onjuist zou hebben 'geciteerd' uit studies naar de sterfte van koraal, aldus de politica.

De VVD roerde zich de afgelopen weken nadrukkelijk toen in het rapport over de klimaatverandering fouten werden ontdekt.

Slordig

Het IPCC stelde dat de gletsjers in de Himalaya in het jaar 2035 verdwenen zouden zijn, terwijl dat in 2350 moest zijn. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft het IPCC al om opheldering gevraagd.

Ook vroeg ze het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de regionale hoofdstukken te controleren op fouten. Deze week bleek dat het PBL slordig is geweest met het aanleveren van gegevens voor het IPCC-rapport over overstromingsrisico's in Nederland.