DEN HAAG - De ChristenUnie vindt dat de Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA) het regeerakkoord saboteert door coffeeshops in de buurt van scholen open te willen houden.

ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker noemt het ''zeer onverstandig'' dat Cohen onder deze afspraak probeert uit te komen.

Het Rijk heeft met gemeenten afgesproken dat uiterlijk in 2011 er minstens 250 meter tussen een school en een coffeeshop moet zitten.

Cohen heeft de Amsterdamse gemeenteraad laten weten te zinnen op maatregelen om sluiting van de coffeeshops te voorkomen.

Wonderlijk

Hij kondigde plannen aan om cannabisgebruik onder jongeren op een andere manier te beteugelen. Dat zou kunnen met meer voorlichting, striktere toepassing van bestaande regels en scherpere sancties op overtreding van die regels.

Cohen noemt het in een reactie wonderlijk dat Anker van sabotage spreekt terwijl Amsterdam precies hetzelfde voor ogen staat als de regeringspartijen: voorkomen dat jongeren onder de achttien jaar in aanraking komen met softdrugs.

Niet dwingend

De burgemeester haalt eigen onderzoek aan waaruit blijkt dat Amsterdamse jongeren ook weinig heil zien in een verbod op coffeeshops in de buurt van scholen.

Hij wijst erop dat de afspraak tussen Rijk en gemeenten over de afstandseis niet dwingend is. Als andere maatregelen beter werken, hoeft het zover niet te komen. Cohen verwacht binnenkort goede alternatieven op tafel te kunnen leggen.