AMSTERDAM - Een akkoord over de kabinetsreactie op het Irak-rapport van de commissie-Davids is nog ver weg.

Sinds vrijdagochtend vergadert het kabinet opnieuw over een brief aan de Tweede Kamer over het zeer kritische rapport van de onderzoekscommissie, die de Nederlandse besluitvorming rond de politieke steun aan de Amerikaans-Britse inval in Irak onder de loep nam.

Vicepremier Wouter Bos zegt tegenover de NOS dat instemming over die brief nog niet dichtbij is. "Ik dacht het niet", antwoordde hij op de vraag over het nog slechts een kwestie van 'puntjes op de i' was.

Bronnen rond het kabinet meldden donderdag nog dat de brief aan het parlement waarschijnlijk vrijdag in de ministerraad kan worden afgerond.

Kabinetscrisis

Op 13 januari leidde de kwestie bijna tot een kabinetscrisis. Minister-president Jan Peter Balkenende nam in een eerste reactie op het die dag verschenen rapport afstand van de meeste conclusies van de commissie.

Zo zei hij het oneens te zijn met het oordeel dat voor de inval geen volkenrechtelijk mandaat was, en ontkende hij dat het kabinet de Kamer onvoldoende had ingelicht over een Amerikaans verzoek om militaire steun.

Die uitspraken schoten coalitiegenoot de PvdA in het verkeerde keelgat, waarna het kabinet diep in de nacht tijdens een spoeddebat een nieuwe, officiële reactie namens de voltallige regering toezegde.

Concept

Donderdag lekte een concept-reactie op het rapport uit, die werd gepubliceerd door KRO Reporter. Daarin erkende het kabinet dat het de Kamer niet goed genoeg zou hebben ingelicht.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet echter weten dat het om een oud, ambtelijk stuk zou gaan.