AMSTERDAM – Het publieke radiostation FunX publiceert volgende week de film 'De Moord op Wilders'. De PVV is woest.

Momenteel is op de website van Pezpaq.tv, een onderdeel van de jongerenzender, al een trailer van de film te zien.

In de 34 seconden durende aankondiging van de online speelfilm staat de moord op PVV-leider Geert Wilders centraal. Te zien is hoe de Italiaanse maffia achter de moord zit.

Parodie

Volgens Willem Stegeman, directeur van FunX, komt de lange versie van de satirische film volgende week uit. “Het is overduidelijk een parodie. De clou mag ik nog niet verklappen, maar wel dat die uitermate lullig is.”

Lullig of niet, de PVV noemt de film al voor de release smakeloos en vraagt aan Plasterk waarom de 'zwaargesubsidieerde multiculti-radiozender' subsidie ontvangt voor dergelijke 'suggestieve' films.

'Walgelijk'

Mediawoordvoerder van de PVV Martin Bosma: "Geert Wilders leeft onder de zwaarst mogelijk beveiliging. Dat je entertainment maakt over de moord van zo iemand is walgelijk."

Volgens Stegeman probeert de maker van de film ‘bewust de grens te zoeken’. “Voor sommige mensen gaat dit te ver en getuigt dit van slechte smaak. Maar dat geldt net zo goed voor de politieke uitspraken van sommige mensen in het politieke spectrum.”

Fortuyn

Met het demoniseren van Wilders heeft de film niets te maken, benadrukt de directeur. “We trekken alles in het belachelijke. En overduidelijk trekt de maker een link met Fortuyn. We nemen de hele beladenheid rondom Wilders gewoon op de korrel.”

Een woordvoerder van Plasterk benadrukt dat de overheid in Nederland niet ingrijpt in radio- en televisieprogramma's die worden gemaakt. Hij wees daarbij ook op de ophef die er enkele jaren geleden was voorafgaand aan De Grote Donorshow.

''We kennen in Nederland geen toestemming vooraf. Bij strafbare feiten kan er natuurlijk vervolgd worden'', aldus de woordvoerder.