ROTTERDAM - Het hoger onderwijs moet toegankelijk blijven voor studenten uit alle lagen van de bevolking.

Dat heeft minster Ronald Plasterk (Onderwijs) donderdag gezegd tijdens een demonstratie van ongeveer 150 Rotterdamse studenten. In Leiden waren bij een protestactie enkele tientallen studenten op de been.

Plasterk liet doorschemeren te willen vechten voor het hoger onderwijs, maar zei dat hij niet kon vooruitlopen op de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Plasterk was vooral gekomen om te luisteren, zei hij.

Besparingen

Adviescommissies studeren momenteel op maatregelen die tientallen miljarden aan besparingen moeten opleveren. Dat is nodig om na de financiële en economische crisis de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

De studenten vrezen dat door deze bezuinigingsronde de basisbeurs eraan moet geloven. Steeds meer partijen staan welwillend tegenover het idee om die te vervangen door een sociaal leenstelsel, al liggen daarvoor in Den Haag nog geen concrete plannen op tafel.

De studenten vrezen dat studeren daardoor straks alleen nog voor jongeren met rijke ouders is weggelegd.

Aandacht

Op de Erasmus Universiteit bezetten studenten eerder deze week twee collegezalen. Ook in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen vonden bezettingsacties plaats.

''Het is verstandig dat jullie aandacht vragen voor het onderwijs en de studiefinanciering. Maar er moet bezuinigd worden, dat is nogal ingrijpend'', zei Plasterk donderdag. De argumenten van de studenten neemt de bewindsman mee naar Den Haag.

Leiden

In Leiden hielden twintig à dertig studenten een demonstratie bij een middelbare school. Staatssecretaris Sharon Dijksma was erbij en kreeg een exemplaar overhandigd van het boek Misdaad en straf van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski, over een student die uit armoede een moord pleegt. ''Een ludieke actie'', aldus een woordvoerder van de betogers.

Roerig jaar

Volgens voorzitter Gerard Oosterwijk van de landelijke studentenvakbond LSVb belooft het een roerig jaar te worden. De acties van deze week zijn pas het begin, stelde hij. ''De afgelopen week was vooral een bewustwordingscampagne, omdat veel studenten niet weten dat de studiefinanciering in gevaar is.''

De studenten keren zich tegen de afschaffing van de basisbeurs. Als die wordt vervangen door een sociaal leenstelsel, zou de overheid goedkoper af zijn.