AMSTERDAM - Een motie van de VVD die stelt dat minister Eurlings de regie neemt bij de invoering van de ov-chipkaart heeft het niet gered. Alleen de SP, PVV en Verdonk stemden met de liberalen mee.

Momenteel valt de verantwoordelijkheid voor de invoering van de ov-chipkaart onder staatssecretaris Tineke Huizinga (ChristenUnie). In politiek Den Haag wordt een dergelijke motie gezien als een motie van wantrouwen.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot zegt tegenover NU.nl het vertrouwen in Huizinga verloren te hebben nu de invoering van de ov-chipkaart op problemen blijft stuiten. Woensdag botste Aptroot met de staatssecretaris tijdens een debat hierover.

Strippenkaart

Huizinga wil vanaf 11 februari de strippenkaart in de regio Rotterdam definitief uitschakelen. De liberalen twijfelen nog of zij hier voorstander van zijn. Wel stellen ze dat uitschakeling elders niet mag plaatsvinden, zolang de problemen niet worden opgelost.

Aptroot wil daarbij met name prioriteit geven aan de problemen die blinden en slechtzienden ondervinden.

Onderzoeken

"Ik ben het met Eurlings totaal oneens over de kilometerheffing, maar het is wel een goede bestuurder. Hij pakt de betrokkenen bij elkaar om de problemen op te lossen", aldus de VVD'er.

"Het enige waar Huizinga mee bezig is is onderzoeken van problemen die we al jaren kennen."

Aptroot noemt daarnaast als argument dat vooral de Nederlandse Spoorwegen (NS) met problemen kampen bij de invoering van de ov-chipkaart. Het dossier NS ligt bij Eurlings.

Ritkosten

De VVD'er stelt verder dat er, naast de problemen met blinden en slechtzienden, nog veel onduidelijk is over de ritkosten met de ov-chipkaart. "Deze zijn niet transparant. Als je met het vliegtuig gaat wil je ook weten wat het kost."

"Bovendien zijn er, tegen de afspraken in, regio's waar mensen meer gaan betalen voor gebruik van het openbaar vervoer."

Hoewel de motie waarschijnlijk geen meerderheid haalt is Aptroot niet pessimistisch over het stemgedrag van CDA en PvdA. "Zij kunnen het hier onmogelijk mee oneens zijn. Het is alleen de vraag of ze bereid zijn de verhoudingen binnen de coalitie op scherp te zetten."

Quatsch

Huizinga reageerde gepikeerd op de motie van Aptroot. Ze doet de beschuldiging van Aptroot dat het bij de invoering van de ov-chipkaart aan regie ontbreekt af als 'quatsch'.

"Het is aan regie te danken dat er een planning ligt en dat we over een jaar overal met de ov-chipkaart kunnen reizen", aldus Huizinga.

Kamerleden Van Gent (GroenLinks) en Mastwijk (CDA) lazen de motie van Aptroot als een motie van wantrouwen. "Aan deze symboolpolitiek doe ik niet mee", aldus Van Gent. "Als je echt wil dat de staatssecretaris weg gaat, dien dan een motie van wantrouwen in."