AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam is bevoegd om de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders te behandelen.

Dat maakte de rechtbank woensdag tijdens de tweede zitting in deze zaak bekend. Wilders wordt vervolgd voor haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en belediging van moslims.

De behandeling van de zaak is overigens nog niet inhoudelijk.

Moszkowicz

De advocaat van Geert Wilders, Bram Moszkowicz, had twee weken geleden tijdens de eerste zitting in het proces aangevoerd dat de zaak tegen Wilders voor de Hoge Raad moest plaatsvinden, niet voor de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank is het daar niet mee eens.

Ook vallen de anti-islamitische uitspraken waarvoor Wilders terecht moet staan niet onder de immuniteit voor parlementsleden, bepaalde de rechter.

Uitspraken

Kamerleden kunnen niet worden vervolgd voor wat zij in de Tweede Kamer zeggen, maar wel voor uitspraken daarbuiten.

De rechtbank heeft vijftien van de achttien door Wilders gekozen getuigen had afgewezen. De politicus wilde onder meer rechtsgeleerden als getuige-deskundige horen. De rechters zeggen dat de PVV-voorman alle kans krijgt om te vertellen of hij het eens is met de meningen van de geleerden.

Niet gehoord

Daarvoor hoeven ze in de visie van de rechtbank niet gehoord te worden. Er worden wel drie van de acht door Wilders gevraagde islamgeleerden ondervraagd over hun visie op de zaak.

Wilders staat terecht in verband met zijn antikoranfilm 'Fitna' en uitspraken die hij in interviews heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie heeft hem groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie ten laste gelegd.

Mohammed B.

Ook weigerde de rechtbank Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, en andere 'moslimextremisten' toe te laten als getuigen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

De rechters lieten dat weten tijdens een korte zitting in de strafzaak tegen de politicus. De kwestie werd nog niet inhoudelijk behandeld en is inmiddels voor onbepaalde tijd aangehouden.

Wilders

''Deze rechtbank is blijkbaar niet geïnteresseerd in de waarheid. Ik kan niet anders concluderen dan dat de rechtbank mij geen eerlijk proces gunt'', aldus Wilders in een reactie.

''Ik heb hier geen respect voor'', voegde Wilders er nog aan toe. Hij wees erop dat in een doorsneestrafzaak vaak tientallen getuigen worden gehoord.

Zeer principieel

Hij vindt dat zijn zaak, die hij zeer principieel noemt, dat ook verdient. Anders kan hij niet aantonen dat hij met de uitspraken die aanleiding voor zijn vervolging waren, de waarheid heeft gesproken, aldus de PVV'er.

Bram Moszkowicz, de advocaat van PVV-leider Geert Wilders, vindt dat de rechtbank aan zelfoverschatting lijdt, nadat de rechtbank had bepaald dat slechts drie getuigen worden opgeroepen.

Bang

Moszkowicz begrijpt niet dat de rechtbank niet toestaat dat er juridische deskundigen worden gehoord. "De rechtbank zegt in feite: we weten het allemaal wel", zei Moszkowicz. "Dat is zelfoverschatting. En als een rechter zichzelf overschat, dan word ik bang."

Volgens Moszkowicz draait de rechtszaak tegen Wilders juist om principes die juridisch helemaal niet 'uitgekristalliseerd' zijn. Moszkowicz wilde daarom onder anderen vijf rechtsgeleerden oproepen, gespecialiseerd op het terrein van vrije meningsuiting.

Schriftelijk

Hij gaat hun verklaringen nu alsnog inbrengen in het proces, maar dan schriftelijk.

Tweede zitting Wilders