DEN HAAG (ANP) - Naast SP en GroenLinks verzet nu ook de VVD in de Tweede Kamer zich tegen het 'uitzetten' van de strippenkaart in de regio Rotterdam vanaf 11 februari.

Dit bleek woensdag bij hervatting van een debat met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer).

De drie oppositiepartijen willen de strippenkaart in en om Rotterdam voorlopig handhaven naast de ov-chipkaart als geldig vervoersbewijs.

VVD'er Charlie Aptroot zei dat eerst de problemen waarmee blinden en slechtzienden kampen moeten worden opgelost. Hij stelde voor dat Huizinga de verantwoordelijkheid voor de ov-chipkaart overdraagt aan minister Camiel Eurlings.

Vertrouwen

''Ons vertrouwen in haar aanpak is naar een bedenkelijk niveau gedaald'', stelde Aptroot. De regeringspartijen CDA en PvdA willen de regio Rotterdam daarentegen groen licht geven, net als de staatssecretaris.

Openbaarvervoerbedrijven in Rotterdam en omgeving zetten sinds 1 februari vijfhonderd mensen in om reizigers te informeren over de ov-chipkaart. Met ingang van 11 februari kan in de stadsregio Rotterdam niet meer met de strippenkaart worden gereisd.

Controleurs

Controleurs zullen mensen die de eerste weken nog met een strippenkaart bus of tram binnenstappen niet onmiddellijk op de bon slingeren, zei directeur Pedro Peters van het gemeentelijk vervoerbedrijf RET woensdag.

Vanaf 1 maart worden er wel bekeuringen uitgedeeld. In de metro in Rotterdam is de ov-chipkaart al ruim een jaar verplicht.

Aanschaffen

Volgens een onderzoek van eind vorig jaar heeft 85 procent van de bus- en tramreizigers in de regio al een ov-chipkaart. Peters verwacht dat een op de twintig reizigers nooit een chipkaart zal aanschaffen.

De resterende tien procent zal zich op het laatste moment voorzien van een dergelijke kaart, denkt Peters. Naast de RET werken de vervoersorganisaties Connexxion en Qbuzz in de regio.

Geen strippenkaart

Sinds 1 januari is in de regio op tram en bus geen strippenkaart meer te koop. Dat heeft volgens Peters geen grote problemen opgeleverd. Wel verbaasde het hem dat in de eerste twee weken van het jaar 70.000 wegwerpchipkaarten werden verkocht.

''Erg onvoordelig''', verzuchtte de RET-directeur. ''In plaats van drie enkeltjes kun je beter een gewone chipkaart kopen.''

Studenten

Peters acht de ov-branche verantwoordelijk voor de problemen van studenten met de ov-chipkaart.

''Door onjuiste software is grote overlast ontstaan, waarbij studenten lang voor niets in de rij stonden.'' Volgens Peters beschikken 420.000 studenten nu over een kaart die kan worden gebruikt.

Het is de bedoeling dat binnen een jaar in het hele land met de ov-chipkaart kan worden gereisd. Dan zal de nationale strippenkaart voltooid verleden tijd zijn.

SP

Volgens SP-Kamerlid Emile Roemer is echter nog steeds van alles mis met de ov-chipkaart. De distributie zou niet op orde zijn. Slechts een kwart van de reizigers in Rotterdam zou de kaart gebruiken.

Lia Roefs (PvdA) telde ook de nodige zorgpunten, maar zei dat Rotterdam maatwerk levert en oplossingen zoekt voor problemen die landelijk nog spelen.

''Rotterdam is er klaar voor'', aldus Roefs. Volgens CDA'er Jan Mastwijk is er geen reden voor paniek. Hij vond dat Amsterdam, dat half april ook volledig wil overstappen op de ov-chipkaart, de in Rotterdam opgedane kennis kan gebruiken.

Rapportcijfer

Huizinga blijft bij haar plannen. Zij zei dat zij niet de strippenkaart in Rotterdam pas wil uitzetten als alle problemen in het land zijn opgelost.

De staatssecretaris claimde de steun van ouderen, die de ov-chipkaart een zeven als rapportcijfer hebben gegeven. GroenLinkser Ineke van Gent betoogde juist dat dat draagvlak ontbreekt gezien de ruim 35.000 handtekeningen voor het handhaven van het oude vervoersbewijs, die zijn verzameld door onder andere Omroep Max.