AMSTERDAM - De regio Rotterdam is nog niet klaar om de strippenkaart in de ban te doen en alleen met de OV-chipkaart te reizen. Dat stelt de Socialistische Partij op basis van eigen onderzoek.

Aan acht van de negen harde voorwaarden van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat (ChristenUnie) wordt niet voldaan.

Zo is het systeem nog niet operationeel en stabiel. In Rotterdam gaat een op de 25 ritten administratief niet goed. Ook lijkt het distributienetwerk onvoldoende op het distributienetwerk van de strippenkaart, wat volgens de SP duidelijk werd met de chipkaartproblemen van studenten.

Invaliden

Ook is er geen soepele overgang, omdat op 25 kilometer van Rotterdam de strippenkaart het enige betaalmiddel is. Verder steekt het dat er nog steeds onderzoek loopt naar de meerkosten van de reiziger voor de kaart, er voor invaliden en blinden nog steeds geen goede regeling voor begeleiders is en de beveiliging nog niet op orde is.

“Huizinga stelt nu dat aan alle negen voorwaarden wordt voldaan. Ze heeft daarom besloten dat de Rotterdamse reiziger zonder OV-chipkaart vanaf 11 februari wordt geweerd in het openbaar vervoer”, stelt kamerlid Emile Roemer, die van mening is dat het afschaffen van de strippenkaart te vroeg is.

"In plaats van terughoudendheid blijkt de OV-chipkaart echter nog sneller door de strot van de reiziger gedrukt te worden. In de Rotterdamse en Amsterdamse metro staat een reiziger met een geldige strippenkaart al voor gesloten poortjes en kan niet langer met de metro."

De Tweede Kamer vergadert woensdag over de OV-chipkaart.