AMSTERDAM - Femke Halsema wil bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen opnieuw de lijst van GroenLinks trekken. Dat zei de fractievoorzitter van de oppositiepartij dinsdag in De Wereld Draait Door.

Halsema heeft lang over haar besluit nagedacht. Enige tijd geleden liet ze nog weten te twijfelen aan een nieuwe termijn in de Tweede Kamer. Haar kandidatuur voor het lijstrekkersschap in 2011 moet nog officieel door het partijcongres worden goedgekeurd.

"Natuurlijk lonkt het vrije leven weleens, maar de politiek trekt harder", verklaart Halsema haar besluit op haar weblog.

De gevolgen van de economische crisis spelen voor haar daarbij een rol. ''De economische crisis, samen met de grote internationale klimaat- en voedselproblemen, dwingt ons tot het herzien van onze economische en maatschappelijke verhoudingen.'' Volgens Halsema is er een ''prachtige kans'' om de economie duurzamer te maken.

Stabiel

Verder vindt ze dat er gezien de grote economische, sociale en culturele problemen in het land behoefte is aan stabiele politieke partijen, die bereid zijn regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

''GroenLinks is daartoe van harte bereid'', aldus Halsema. Bij eventuele deelname aan een nieuw kabinet blijft ze wel in de Kamer.

Alternatieven

Halsema zegt niet aan te blijven bij gebrek aan alternatieven. Wel benadrukt ze ervan overtuigd te zijn dat ''in een enigszins hysterisch politiek bestel'' er verlangen is naar politici met ervaring, vertrouwen en gezag.

Femke Halsema zit sinds 1998 voor GroenLinks in de Tweede Kamer, ze is partijleider sinds 2002.