DEN HAAG - De top van het kabinet en de drie ministers die het meest betrokken zijn bij de missie in Afghanistan, hebben dinsdag opnieuw overlegd over de toekomstige Nederlandse rol in dat land.

De coalitiepartijen zijn nog altijd verdeeld over de vraag wat er moet gebeuren na de beëindiging van de huidige missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan in augustus.

Na afloop sprak minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) van ''goede gesprekken''. Anderen wilden niet op vragen ingaan.

Premier Jan Peter Balkenende, vicepremier André Rouvoet en de ministers Maxime Verhagen (CDA), Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en Koenders (PvdA) spraken ongeveer anderhalf uur. Ook de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm was erbij.

Vicepremier Wouter Bos was wegens familieomstandigheden niet aanwezig.

Gevoelig

In de afgelopen maanden kwamen de bewindslieden al vele malen bijeen om de politiek gevoelige kwestie te bespreken. De PvdA en coalitiegenoot ChristenUnie zijn tegen een langer militair verblijf in Uruzgan.

De CDA-fractie sluit niets uit en wacht op een voorstel van het kabinet. De ministers Verhagen (CDA) en Van Middelkoop (ChristenUnie) willen een langer verblijf met een kleinere missie bestuderen.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet voor 1 maart een besluit over Afghanistan neemt.