AMSTERDAM - Voormalig VVD-leider Joris Voorhoeve is lid geworden van D66. Dat hebben D66-voorman Alexander Pechtold en VVD-fractievoorzitter Mark Rutte dinsdag bevestigd.

Voorhoeve vindt D66 positiever over internationale samenwerking dan de VVD. Hij blijft ook lid van de VVD. "Zo geeft hij een signaal aan de VVD en kan hij actief worden voor D66", zegt Pechtold. Voorhoeve was zaterdag bij een bijeenkomst van D66 over ontwikkelingshulp.

Hij is naar eigen zeggen sinds juni vorig jaar D66-lid. Voorhoeve was niet tevreden over het standpunt van de VVD-fractie in de Tweede Kamer om de begroting voor ontwikkelingssamenwerking te halveren.

Volgens hem had hij het nodige gedaan om daarin beweging te krijgen. Hij blijft de VVD wel trouw. ''Ik heb de partij twintig jaar gediend. Ik heb de hoop niet opgegeven dat de VVD terugkeert naar de oude lijn. Dat zal wel tijd kosten.''

Huidig VVD-leider Mark Rutte bevestigt dat hij op de hoogte was. "Het is zijn beslissing. Ik ga er verder niet op in", is het enige dat Rutte verder kwijt wil.

Europa

D66-leider Alexander Pechtold zei dat ieder lid welkom is. Maar met een gerespecteerd politicus als Voorhoeve is de partijleider wel blij, vooral wegens zijn internationale kennis.

Volgens de D66-leider melden zich sinds ongeveer een half jaar meer VVD'ers en PvdA'ers als nieuw lid. Dat heeft volgens hem mede te maken met de Europese verkiezingen, waarbij D66 in tegenstelling tot andere partijen zich duidelijk voorstander heeft getoond van de Europese Unie.

Ontwikkelingshulp

In NRC Handelsblad zegt Voorhoeve dat vooral het huidige VVD-standpunt over ontwikkelingshulp de doorslag heeft gegeven. De VVD wil de hulp aan arme landen halveren. Verder zegt Voorhoeve dat hij zowel in de VVD als in D66 actief wil zijn.

Minister

Voorhoeve was VVD-leider van 1986 tot 1990. Van 1994 tot 1998 was hij minister van Defensie. De val van Srebrenica tekende zijn ministerschap. Hij was al eens eerder lid van D66, van 1969 tot 1971. In 1975 werd hij lid van de VVD.

Momenteel is Voorhoeve staatsraad in buitengewone dienst en deeltijd-hoogleraar internationale veiligheidstudies aan de Nederlandse Defensie Academie NLDA.