HULST - Het Rijk schoffeert het gemeentebestuur van Hulst in de kwestie rond de ontpoldering van de Hedwigepolder in de Zeeuwse gemeente.

Dat zei burgemeester Jan-Frans Mulder maandagavond namens de gemeenteraad nadat het ministerie van Landbouw de gemeente had gehoord over de zaak.

De gemeente is volgens de burgemeester in vijf jaar tijd nooit als volwaardige gesprekspartner gezien. ''Er is over ons gepraat en niet met ons.''

Mulder zei dat burgers zich afvragen waarom de gemeente nu er een besluit is genomen om te ontpolderen ineens wel gehoord moet worden.

De Hedwigepolder moet onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

Besluitvorming

Burgemeester Mulder haalde ook uit naar de besluitvorming. De rijksoverheid had volgens hem geen enkele bestuurlijke daadkracht.

''Als gevolg van het beschamende optreden van het kabinet zijn de verhoudingen met de Belgische buurgemeenten en de Vlaamse overheid onnodig onder druk gezet'', aldus Mulder.

Volgens hem heeft de ontpoldering negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid in en om Hulst. Dat de ontpoldering in de ogen van het kabinet een impuls betekent voor het toerisme en de recreatie is een misvatting, vindt Mulder.

Protest

Voorafgaand aan de hoorzitting protesteerden volgens organisator Magda de Feijter enkele honderden mensen tegen de ontpoldering. Een kleine honderd tractoren reden naar de Grote Markt in Hulst en daarnaast liepen nog eens enkele honderden mensen.

''Wij hopen dat de gemeente de voortgang nog kan belemmeren. We zullen blijven protesteren. Ook als de eerste dijken worden afgegraven, zullen we er nog staan.''