AMSTERDAM – De PvdA vindt het te koud om campagne te voeren en vraagt daarom de staatssecretaris te onderzoeken of de gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden uitgesteld.

In schriftelijke vragen aan staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) stellen de Kamerleden Heijnen en Kalma dat de kou het campagnevoeren belemmert.

Een woordvoerder laat weten dat het verzoek geen betrekking heeft op de verkiezingen van 3 maart aanstaande, aangezien het daarvoor te laat is.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn standaard in de maand maart. De PvdA wil dat de minister onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van uitstel van de verkiezingen naar een moment waarop het warmer is.

Ook vragen ze een onderzoek naar het effect van het weer op het opkomstpercentage.

Mutsen

De SP laat in een reactie weten de PvdA te willen helpen door hen 500 mutsen aan te bieden. "Wouter Bos heeft gezegd dat de partij meer naar links moet kijken. In dat geval willen we onze linkse vrienden graag helpen", aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

CDA-campagneleider Michael Sijbom adviseert de PvdA-politici juist campagne te voeren om het warm te krijgen. ''Kom op, rode muts op en langs die deuren. Ik heb driehonderd groene CDA-sjaals in de aanbieding. En blikken CDA-erwtensoep. Gratis af te halen.''

Verbijsterd

De jongerenorganisatie van de PvdA, de Jonge Socialisten (JS), reageerde verbijsterd. Voorzitter Mohammed Mohandis: ''Of het nou 10 graden boven of onder 0 is, onze JS'ers en vele andere campagnevrijwilligers zijn niet zulke koukleumen als Heijnen en Kalma."

"We zullen ons dan ook niet laten demotiveren door deze domme uitspraken''. Hij stelde voor de twee PvdA'ers te laten overwinteren in Benidorm en zei de ticket al klaar te hebben liggen. ''De terugreis is op 4 maart.'' Dat is de dag na de verkiezingen.

De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op 3 maart. De PvdA benadrukt dat het haar om de toekomst gaat en dat ze niet wil dat deze verkiezingen worden uitgesteld.