DEN HAAG - Ongeveer een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen zegt een derde van de kiezers op een andere partij te stemmen dan dat ze hebben gedaan vorig jaar met de Europese verkiezingen.

Alleen de achterban van de PVV en D66 lijkt redelijk trouw. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse politieke peiling van Maurice de Hond.

Verder geeft een ruime meerderheid (85 procent) van de kiezers aan dat ze met de gemeenteraadsverkiezingen van plan zijn om op dezelfde partij te stemmen als er verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn.

Bij deze onderzoeksvraag is de PVV, die met de lokale verkiezingen alleen in Den Haag en Almere meedoet, niet meegenomen.

PVV

Ten opzichte van vorige week zijn er weinig verschuivingen in het politieke landschap. De PVV blijft volgens de peiling de grootste partij. Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn, dan wint de partij van Geert Wilders een zetel in de Kamer en zou ze uitkomen op 27 stuks.

Het CDA verliest een zetel. Dat zou betekenen dat de grootste regeringspartij die nu in werkelijkheid 41 plekken heeft in de Kamer, het moet doen met 24 zetels.

Kilometerheffing

Verder heeft De Hond de meningen gepeild over de kilometerheffing en over het al dan niet terugtrekken van militairen uit het Afghaanse Uruzgan. De onderzoeker constateert dat er cynisme heerst onder het publiek.

Zo is een kleine meerderheid tegen de kilometerbeprijzing als middel om de files te bestrijden, terwijl een ruime meerderheid ervan uitgaan dat het plan van minister Camiel Eurlings (Verkeer) toch wel wordt doorgezet.

Ook vindt een meerderheid dat Nederland zich dit jaar moet terugtrekken uit Uruzgan, maar denken de meesten dat onze militairen toch langer moeten blijven.

Crisis

Bovendien denkt maar 17 procent dat de parlementaire commissie-De Wit die onderzoek doet naar de financiële crisis, de onderste steen boven zal krijgen. Ongeveer zes op de tien ondervraagden heeft ook een minder goede indruk overgehouden van oud-premier Wim Kok (PvdA) die door de commissie-De Wit werd verhoord in zijn rol als voormalig commissaris bij bankverzekeraar ING.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.