DEN HAAG - Europa is toe aan een nieuw symbool en een nieuwe vlag. Dat vindt de organisatie van de biënnale Design en Overheid die deze zomer in Den Haag plaatsvindt.

Op een oproep aan ontwerpers om een nieuw symbool voor Europa te bedenken, zijn tot nu toe 150 inzendingen binnengekomen. Dat maakte de organisatie zondag bekend.

De huidige vlag van Europa stamt uit 1955 en toont twaalf identieke gele sterren op een blauwe achtergrond. Het symbool is terug te vinden op vele voorwerpen, zoals de euro, nummerborden en rijbewijzen.

''De bevolkingssamenstelling van Europa is sinds de jaren vijftig enorm veranderd. Wij vragen ons af of die veranderingen ook in een nieuw symbool tot uitdrukking kunnen komen'', zei een woordvoerster van Design Den Haag, de organisatie achter de biënnale.

Ideeën

Ontwerpers uit de hele wereld hebben al ideeën opgestuurd; van Thailand tot Canada, van Zweden tot Ghana. De inzendtermijn eindigt op 1 maart. Daarna kiest een internationale jury de twaalf meest opvallende ideeën die vervolgens op evenzoveel vlaggen worden geprint. Deze zijn tijdens de biënnale te zien in Den Haag en in Berlijn.

De winnende ontwerpen worden ook overhandigd aan een vertegenwoordiger van de Europese Unie. Of de EU er werkelijk toe overgaat de vlag aan te passen, is de vraag.

''Wij willen vooral een internationale discussie op gang brengen over de identiteit van Europa en hoe je die kunt uitdrukken in een symbool'', verklaarde de woordvoerster.