UTRECHT - Partijleider André Rouvoet van de ChristenUnie vindt niet dat zijn partij aan het regeringspluche plakt en daarom alles uit de kast haalt om te voorkomen dat het kabinet valt.

Het gaat er volgens hem om dat de christelijk-sociale missie zo veel mogelijk wordt uitgevoerd.

En dat kan op dit moment het beste met de huidige coalitie binnen de afspraken die bij de regeringsvorming in 2007 zijn gemaakt.

Dat zei Rouvoet zaterdag in het Beatrixtheater in Utrecht, waar de partij haar tienjarig jubileum vierde.

Vredestichter

Hij benadrukte dat zijn partij niet te beroerd is om af en toe als vredestichter te bemiddelen tussen de twee grote coalitiegenoten CDA en PvdA.

''Het zijn ook lastige vraagstukken'', zei hij, doelend op Afghanistan, het Irakrapport, de AOW en de heroverwegingen die miljarden moeten opleveren.

Rouvoet waarschuwde dat het totale pakket hiervan wel de christelijk-sociale toets moet kunnen doorstaan. ''Anders is het voor ons onaanvaardbaar.''

Sterk merk

Volgens hem is zijn partij in tien jaar tijd ''een sterk merk'' geworden. Dat komt in zijn ogen dankzij een zelfstandig profiel en eigen geluid.

Daarmee kan de ChristenUnie goed uit de voeten in het huidige politieke landschap. Rouvoet vindt dat geen enkele partij met de ChristenUnie te vergelijken is: ''We zijn tien jaar ChristenUniek.''

De vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin lijkt de onbetwiste leider van de jonge partij, die tien jaar geleden ontstond na een fusie van de RPF en het GPV. ''Niet uit nood, maar om als christenen sterker te staan in de politiek.''

Ambities

Rouvoet, die de kar van de ChristenUnie sinds 2003 trekt, maakte op het jubileumfeest zijn ambities bekend. Als de partij het wil, zal hij ''van harte en met overtuiging'' zijn partij opnieuw leiden bij de volgende landelijke verkiezingen.

Als het kabinet overeind blijft, zijn die voorzien in 2011. Gezien het luide gejuich en de staande ovatie gaat Rouvoet ervan uit dat het wel goed komt met zijn lijsttrekkerschap.

Stekeligheid

De partijleider haalde dit keer niet uit naar coalitiepartners CDA en PvdA, wat hij op het vorige congres deed. ''Dit is een feestje, dus er zit geen politieke stekeligheid bij.'' Wel hekelde hij het huidige populistische of libertijnse politieke landschap.

Fractieleider Arie Slob deed dat eerder op de dag ook. Hij waarschuwde voor de oppositie, die van links naar rechts elkaar soms vinden in hun weerstand tegen christelijke vraagstukken, zoals de vrijheid van onderwijs. Dan komen de VVD en SP zomaar op één lijn.