UTRECHT - Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie vindt dat er maar weinig echt onderscheid is tussen de oppositiepartijen van links tot rechts. Maar vooral vinden zij elkaar in hun weerstand tegen christelijke vraagstukken zoals vrijheid van onderwijs. Dan staan zelfs de VVD en SP op één lijn.

Slob bracht dat zaterdag naar voren in Utrecht waar zijn partij viert dat zij tien jaar geleden werd opgericht na een fusie tussen de RPF en het GPV. Hij dankte God voor het succes van de ChristenUnie, die volgens hem wel standvastig is.

Vooral D66 en GroenLinks moesten het bij Slob ontgelden. Hij ziet voornamelijk overeenkomsten: elitair, Randstedelijk en libertijns.

Pechtold

Slob stelde dat D66-leider Alexander Pechtold altijd groter wordt als hij Geert Wilders van de PVV of de premier tegenover zich heeft. ''Tegelijk vraag ik me af welke antwoorden zijn partij heeft op de onvrede en onrust in de samenleving waaraan de PVV zo gretig stem geeft. Ik heb ze tot op heden gemist'', aldus Slob.

Voor Slob ontstond de inspiratie om landelijke politiek te gaan bedrijven doordat in de jaren negentig ''fundamentele wissels'' werden omgezet. Hij doelde op de paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66 tussen 1994 en 2002, waardoor er voor het eerst geen christelijke partij meer in het landsbestuur zat.

Paars richtte zich op immateriële zaken die haaks stonden op de christelijke beginselen, zei Slob. Tegelijk zag hij het kabinet-Kok als een raad van bestuur van de bv Nederland, waarbij de zondagsrust werd opgeofferd voor de economie en de welvaart.

Wakker geschud

RPF en GPV begonnen in die jaren aan hun toenadering om als christenen sterker te staan. Christenen werden in die tijd wakker geschud, aldus Slob. Het leidde tot de vorming van de ChristenUnie, precies tien jaar geleden.