BRUSSEL - Voorzitter José Manuel Barroso moet excuses eisen van de Franse president Nicolas Sarkozy, omdat hij Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) zou hebben beledigd.

Premier Jan Peter Balkenende moet de zaak aankaarten bij EU-president Herman Van Rompuy. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen heeft daar vrijdag op aangedrongen.

Van Baalen zegt geschokt te zijn door uitlatingen die Sarkozy volgens het Franse weekblad Le Canard Enchainé heeft gedaan tijdens een ministerraad.

Hij zou hebben gezegd dat Kroes ''niet meer dan twee hersencellen in haar hoofd heeft'' en dat ze blij kan zijn dat er geen straffen bestaan op stommiteiten.

Of de Franse president deze uitspraken werkelijk heeft gedaan is onduidelijk. Het weekblad staat bekend als satirisch, maar bewijst ook regelmatig goede contacten te hebben in politieke kringen.

Opheldering

Sarkozy zou boos zijn omdat Kroes de Franse regering om opheldering heeft gevraagd over het onder druk zetten van autofabrikant Renault. Parijs wil voorkomen dat Renault een deel van zijn productie naar het buitenland verplaatst.

Volgens Van Baalen is het ''onbestaanbaar dat Sarkozy Kroes beledigt wanneer zij zich verzet tegen onoorbare staatsinmeninging in de economie''.

De beledigingen gaan verder dan Kroes alleen, ze schofferen de hele Europese Commissie, vindt de VVD'er. ''Barroso moet nagaan of dit echt gezegd is, en zo ja, dan moet hij persoonlijk bij Sarkozy excuses eisen.''

Kroes

Kroes liet via haar woordvoerder weten niet te willen reageren op de persoonlijke opmerkingen van Sarkozy.

Wel stelt ze dat de Franse autosector veel slechter af zou zijn als alle EU-landen de protectionistische opstelling van de Franse president zouden overnemen. ''Want de Franse auto-industrie verkoopt veel meer auto's buiten Frankrijk dan in eigen land.''