DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën praat vrijdagmiddag in Den Haag met zijn IJslandse ambtgenoot over de situatie rond de zaak Icesave. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën laten weten.

Bij het gesprek is ook de Britse staatssecretaris van Financiën Paul Myners aanwezig, evenals twee leden van de oppositie in IJsland.

IJsland probeert een uitweg te vinden uit de problemen die zijn ontstaan nadat de IJslandse president begin januari weigerde zijn handtekening te zetten onder een wet die voorziet in terugbetaling van geleend geld aan Nederland en Groot-Brittannië.

Gedupeerde spaarders

Deze twee landen schoten eerder het geld voor dat IJsland zou moeten betalen aan de gedupeerde spaarders van de omgevallen IJslandse internetbank Icesave.

Omdat de president weigerde de afspraken over het terugbetalen van het geld te bevestigen, moet nu de IJslandse bevolking zich in een referendum daarover uitspreken.

Onder de 320.000 inwoners van IJsland heerst veel verzet tegen de afspraken, waarbij het land circa 3,8 miljard euro moet afbetalen aan Groot-Brittannië en Nederland.

Bos zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij gaat luisteren wat de IJslanders hem te melden hebben, maar dat hoe dan ook het geleende geld moet worden terugbetaald.