DEN HAAG - Linksom of rechtsom wil het kabinet ervoor zorgen dat nieuwkomers op de postmarkt meer personeel in vaste dienst nemen.

Zo nodig willen staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken en minister Piet Hein Donner van Sociale zaken dat via een zogenoemd Koninklijk Besluit doordrukken.

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail, concurrenten van TNT Post, stapten vorige maand naar de rechter.

Ze waren het er niet mee eens dat ze trapsgewijs meer mensen in vaste dienst moesten nemen. De rechter gaf de bedrijven gelijk dat het kabinet dit niet mocht opleggen via een zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Hoger beroep

Donner en Heemskerk zijn in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de rechter. Mocht de rechter vasthouden aan de afwijzing, dan bewandelt het kabinet de weg van het Koninklijk Besluit.

Donner stelt dat de handtekeningen van zowel vakbonden als de postbedrijven onder de afspraken staan om meer mensen in vaste dienst te nemen. ''Als de cao zou verdwijnen, kan de AMvB via Koninklijk Besluit toch in werking treden'', aldus de minister.

Faillissement

De houding van de bewindslieden kan het faillissement van veertig postbedrijven betekenen, zei bestuursvoorzitter Gert-Jan Morsink van Sandd in een reactie. ''Voor Heemskerk en Donner is het blijkbaar een principekwestie.

Zij willen hun gelijk halen ten koste van 30.000 postbezorgers.'' Volgens Morsink wil driekwart van zijn personeel helemaal geen arbeidsovereenkomst. ''Zij zouden daarmee worden belemmerd in het uitvoeren van andere werkzaamheden.''

Debat

Donner en Heemskerk deden hun uitspraken tijdens een debat met de Tweede Kamer. De VVD is niet blij met de houding van het kabinet. Volgens Tweede Kamerlid Ton Elias betekent dit de nekslag voor de postbedrijven, omdat mensen in vaste dienst nemen veel duurder is dan ze laten werken op basis van stukloon.

''Ze gaan het loodje leggen'', zei hij. De postbedrijven moeten over drie jaar 80 procent van hun mensen in vaste dienst hebben.

GroenLinks vindt de kabinetsmaatregel welkom. ''Het aannemen van hordes mensen op basis van stukloon, daar willen we niet naartoe. Je verdient daar geen droog brood mee'', aldus Kamerlid Ineke van Gent.