DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende vindt het niet vreemd dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden deze week heeft gebeld met vicepremier Wouter Bos over de Amerikaanse en de Nederlandse bijdrage aan de missie in Afghanistan.

''Daar sta ik niet van te kijken. Iedereen die dit terrein kent, weet dat er veel wordt gebeld.''

Van Bos heeft Balkenende begrepen dat de vicepremier een goed en zakelijk gesprek met Biden heeft gehad. Bos' partij, de PvdA, is tegen een langer verblijf van Nederland in de Afghaanse provincie Uruzgan. De Amerikanen zouden graag zien dat Nederland het verblijf verlengt.

Zelf heeft Balkenende recent geen contact gehad met president Barack Obama; wel had hij een paar weken geleden Biden ook nog aan de telefoon.

Het kabinet besluit uiterlijk 1 maart over de toekomst van de Nederlandse bijdrage aan Afghanistan. Coalitiepartij PvdA vindt dat de huidige militaire missie in de provincie Uruzgan moet worden beëindigd, omdat dat twee jaar geleden is beloofd.

Kleinere missie

De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) willen juist de mogelijkheden bekijken om eventueel met een kleinere missie in Uruzgan te blijven.

Aanvankelijk probeerde het kabinet begin deze maand al tot een besluit te komen, maar de meningen zijn nog te zeer verdeeld. ''We zijn nog in gesprek'', zei Balkenende vrijdag.

Conferentie

Volgende week is in Londen een internationale conferentie over de situatie in Afghanistan, waar ook Nederland aan deelneemt. Een besluit is ook niet voor die tijd voorzien.

Balkenende zei niet te verwachten dat rond de conferentie de druk op Nederland flink zal worden opgevoerd. ''We moeten oppassen met het woord druk. Ik ervaar geen druk. Men weet dat wij nog niet zo ver zijn.''