AMSTERDAM - Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is geschorst tot 3 februari. In de tussentijd buigt de Amsterdamse rechtbank zich over de zeventien getuigen die Wilders wil oproepen en over de procedurele bezwaren van zijn advocaat Bram Moszkowicz.

Moszkowicz en Wilders willen zeventien getuigen oproepen, onder wie juristen, islamkenners en radicale moslims. Onder de laatste groep zijn onder anderen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, twee Iraanse ayatollahs en de radicale Haagse imam Fawaz Jneid.

Warrige betogen

Het OM vindt dat Moszkowicz en Wilders te veel getuigen willen laten verschijnen. Officier van justitie Paul Velleman vindt het niet nuttig om B. te laten opdraven. Hij is volgens Velleman geen islamkenner en staat bovendien bekend om zijn warrige betogen.

De rechtbank maakt over twee weken bekend welke getuigen worden toegelaten. Ook komt er dan een oordeel over de stelling van Moszkowicz dat de Amsterdamse rechtbank niet bevoegd is om Wilders te berechten. Volgens Moszkowicz is er geen enkele reden om het proces in Amsterdam te houden, omdat Wilders daar woont noch werkt.

Vrijheid

Wilders betoogde woensdag dat van alle verworvenheden vrijheid het meest dierbaar en het meest kwetsbaar is.

Hij drong er met klem bij zijn rechters op aan hem de ruimte te geven zich adequaat te verdedigen, onder meer door het horen van een aantal deskundigen en getuigen.

"Ik geloof met heel mijn hart en ziel dat onze vrijheid bedreigd wordt. Het is niet langer een gegeven, niet langer een vanzelfsprekendheid", aldus Wilders, die daaraan toevoegde dat hij zijn leven wijdt aan het verdedigen van die vrijheid en daarvoor grote persoonlijke offers brengt.

Kwetsen

Wilders erkende dat zijn woorden soms hard zijn, maar niet ''onbesuisd''. Hij is er niet op uit om mensen te kwetsen, maar hij wil zich de vrijheid kunnen permitteren om te uiten dat hij een groot probleem heeft met de 'islamisering' van de Nederlandse samenleving.

Die staat zijns inziens ''haaks op vrijheid''. De prijs die burgers moeten betalen voor hun vrijheid, is ''waakzaamheid'', aldus Wilders.

Waarheidsvinding

''Ik hoop dat de vrijheid van meningsuiting in dit proces zal zegevieren en zal blijven bestaan'', aldus de PVV-voorman in zijn woorden tot de rechtbank. Het proces gaat volgens hem niet alleen over de vrijheid van meningsuiting, maar ook om ''waarheidsvinding''.

''Zijn mijn uitspraken waar?'' vroeg Wilders zich hardop af. ''Als iets waar is, kan het toch niet strafbaar zijn? Ik moet mij kunnen verdedigen, ik moet kunnen aantonen dat ik de waarheid heb gesproken.''

Indrukwekkende dag

De PVV-leider zegt erop te hopen en te vertrouwen dat hij wordt vrijgesproken. Hij sprak van een ''indrukwekkende dag''. Hij bedankte de honderden sympathisanten die naar het gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid waren gekomen.

De politicus voelde zich ''strijdbaar'', maar vindt het nog steeds ''vreselijk'' om als verdachte terecht te moeten staan. Vrijspraak is wat hem betreft de enige optie. ''Nederland zou honderd jaar in de tijd teruggaan als ik veroordeeld zou worden.''

Haat

Woensdag was de eerste zitting in het proces-Wilders voor de rechtbank in Amsterdam. De PVV-leider staat terecht wegens discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat. Het gaat onder meer om de vergelijking die hij heeft gemaakt tussen de koran en 'Mein Kampf', het boek van Adolf Hitler.