AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is woensdagochtend even voor half negen waarschijnlijk aangekomen bij de rechtbank in Amsterdam.

Op dat tijdstip arriveerden drie snelle auto's met zwaailicht en sirene. Wilders zelf was niet te zien. Voor de rechtbank stonden naar schatting tweehonderd sympathisanten van de politicus.

Zij hadden onder andere spandoeken bij zich met de leus 'onze vrijheid ritueel geslacht'.

Regiezitting

De rechtbank in Amsterdam houdt een zogenoemde regiezitting. Tijdens zo'n zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, maar maken de rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging afspraken over hoe het proces gaat verlopen.

Het OM beschuldigt Wilders ervan dat hij met uitspraken in diverse media en met zijn anti-Koranfilm Fitna moslims heeft beledigd en gediscrimineerd. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij haat heeft gezaaid.

Speurhonden

De veiligheidsmaatregelen binnen en buiten de rechtbank zijn streng. De rechtszaal werd voorafgaand aan de behandeling van de zaak onderzocht met speurhonden. In de rechtszaal is een videoruimte ingericht met ruimte voor zo'n honderd mensen die de zaak willen volgen.

Een groot deel van de fractie van de PVV zit op de publieke tribune, ter ondersteuning van de politiek leider.

De politicus zelf is zich van geen kwaad bewust. ''Ik heb niets fout gedaan'', zei hij dinsdag nog. Hij vindt dat ''de waarheid'' over de islam moet kunnen worden gezegd. Ook als die pijnlijk en onwelgevallig voor bepaalde mensen is, meent Wilders.

Getuige

Hij en zijn advocaat Bram Moszkowicz willen volgens Wilders vijftien tot twintig deskundigen uit binnen- en buitenland als getuige oproepen. Het gaat om specialisten op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en islamkenners, maar ook om radicale moslims en imams. De PVV-leider stelt dat zij kunnen bevestigen dat hij de waarheid over de islam spreekt.

Politiek proces

Het horen van de getuigen is ''essentieel voor mijn verdediging'', aldus Wilders. Als de rechtbank dat blokkeert, is er geen sprake van een eerlijk proces, vindt hij.

Wilders blijft volhouden dat het een politiek proces is, onder meer omdat hij als politicus wordt vervolgd voor het uiten van een mening.