DEN HAAG - In de Tweede Kamer groeit de wrevel over ProRail over berichten dat de spoorbeheerder de problemen door de sneeuwval deels zelf heeft veroorzaakt door het uitzetten van de wisselverwarming.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans wil dat minister Camiel Eurlings (Verkeer) de directie van ProRail op het matje roept.

Door het uitzetten van de verwarming bevroren op 17 december wissels op het station Den Haag Hollands Spoor. Koopmans noemt dat ''onbestaanbaar'' en ''een vorm van nonchalance en onvoorbereid zijn die een organisatie als ProRail absoluut onwaardig is''.

De minister moet het bedrijf laten weten dat dit niet nogmaals mag voorkomen, aldus de fractiewoordvoerder. Ons geduld is nu echt op, aldus PvdA-collega Diederik Samsom. GroenLinkser Ineke van Gent spreekt van geblunder.

Spoeddebat

Eurlings wilde vrijdag na de ministerraad niet ingaan op de oproep van Koopmans. Hij heeft ProRail en NS gevraagd de problemen op het spoor als gevolg van het winterweer op een rijtje te zetten. Daarna wil hij pas conclusies trekken.

Volgende week woensdag is er in de Tweede Kamer een spoeddebat met Eurlings over de verkeerschaos door het barre winterweer.

'Niet goed voorbereid'

Op 17 december schrapten NS en ProRail een flink aantal treinen. Het verkeer in en rond Utrecht kwam zelfs enige tijd volledig stil te liggen. In verslagen van ProRail voor onder andere de minister, die RTL Nieuws donderdag verspreidde, wordt alleen gesproken van ''strubbelingen'' met de wisselverwarming op Den Haag Hollands Spoor zonder de achtergrond daarvan te benoemen.

Volgens een ProRailwoordvoerster gaat het om verslagen die naar vervoerders zoals de NS worden gestuurd maar niet naar de minister. Zij zei in een toelichting verder dat de wisselverwarming op het Haags station was uitgezet voor onderhoud. Het lukte niet die op tijd weer aan te zetten. ''We waren niet goed genoeg voorbereid op het winterweer",' aldus de woordvoerster.