DEN HAAG - De jongerenorganisatie van de PvdA, de Jonge Socialisten, wil dat hun eigen partij en het kabinet alsnog afstand nemen van de eerste verklaring van premier Jan Peter Balkenende over het Irak-rapport van de commissie-Davids.

Terwijl afgelopen nacht een kabinetscrisis is bezworen na een dag lang koortsachtig overleg tussen CDA, PvdA en ChristenUnie en een debat in de Tweede Kamer, laten de Jonge Socialisten donderdag weten nog niet tevreden te zijn.

Weliswaar zijn de Jonge Socialisten blij ''dat Balkenende woensdag een knieval heeft gemaakt op het punt van het volkenrecht''.

Maar volgens de jongerenorganisatie verschuilt de premier zich achter ''procedurele gedrochten'', als wordt gezegd dat hij dinsdag in zijn eerste verklaring alleen standpunten van vorige kabinetten zou hebben weergegeven.

Voorzitter Mohammed Mohandis van de jongerenorganisatie: ''Als Balkenende hier in een later stadium niet op terugkomt, dan zie ik verdere samenwerking niet meer zitten.''

De Jonge Socialisten zeggen ook ''onaangenaam verrast'' te zijn dat vicepremier Wouter Bos (PvdA) de eerste verklaring van Balkenende heeft goedgekeurd.

Na het uitspreken van deze verklaring was de PvdA woedend, omdat een beeld was ontstaan dat het rapport-Davids terzijde geschoven zouden worden en omdat Balkenende teveel als premier van 2003 zou hebben gesproken.