UTRECHT - Minister André Rouvoet (Jeugd & Gezin) spreekt allochtone ouders aan om overgewicht bij hun kinderen aan te pakken. Dat deed de minister donderdag tijdens een congres over overgewicht. Hij wees erop dat uit onderzoek blijkt dat allochtonen vaker te dik zijn dan autochtonen.

''Veel allochtone moeders zijn iedere dag druk bezig met het klaarmaken van het eten voor hun kinderen'', stelde Rouvoet. Volgens hem heeft eten vooral binnen allochtone gezinnen een sterke sociale functie en is het een belangrijk onderdeel van de gastvrijheid.

''Een gastvrijheid die zo groot is, dat daar menig oer-Hollands huishouden maar bleekjes bij afsteekt, met het kopje koffie met één koekje'', zei de minister.

Verder vroeg Rouvoet zich af of er verschillen zijn tussen allochtone jongens en meisjes op het gebied van sport. ''Ik zie veel allochtone jongens sporten. Je ziet ook bij de grote voetbalclubs dat zij goed vertegenwoordigd zijn. Maar hoe zit het met allochtone meiden? Waar sporten zij? Mogen zij wel sporten?'', aldus de minister.

Volgens Rouvoet moeten ouders ervoor zorgen dat hun kinderen meer bewegen en gezonder eten. In zijn ogen zijn kinderen zelf nog niet verantwoordelijk voor hun leefstijl.