DEN HAAG - Het voortbestaan van het kabinet heeft woensdag aan een dunne draad gehangen. Precies twaalf uur koortsachtig overleg had de coalitie nodig om vooralsnog uit de impasse te komen. Het CDA heeft uiteindelijk ingeschikt om eruit te kunnen komen, aldus ingewijden.

De gemoederen tussen het CDA en de PvdA waren ditmaal hoger opgelopen dan in het voorjaar, toen er ruzie was over de aanschaf van testtoestellen van het JSF-gevechtsvliegtuig, meldden betrokkenen. Dat kwam volgens hen ook omdat dit conflict raakte aan de hoofdrolspelers binnen het kabinet.

Stevig

De PvdA heeft woensdag naar verluidt niet concreet gedreigd met breken, maar onderhuids was het coalitiepartner CDA wel duidelijk dat het noodzakelijk was eruit te komen. De gesprekken waren stevig maar niet onaangenaam, aldus ingewijden.

Over de laatste zin in de kabinetsbrief aan de Tweede Kamer - dat voor de Amerikaanse inval in Irak een adequater mandaat nodig was geweest - is het langst gewikt en gewogen. CDA en PvdA staan hierover al zeven jaar tegenover elkaar. De christendemocraten hadden volgens betrokkenen veel moeite een concessie te doen, waarna uiteindelijk deze formulering uit de bus is gekomen.

Vertrouwen

Voor de PvdA ging het niet om de formulering, maar gaat het erom dat er vertrouwen kan zijn in coalitiegenoot CDA en in de premier op het punt van een wettelijke grondslag voor het gebruik van militair geweld. Van groot belang voor de sociaaldemocraten is de erkenning in de brief dat het rapport van de commissie-Davids leidend zal zijn bij de terugblik naar het verleden en het trekken van lessen voor de toekomst.

De druk van de Tweede Kamer was voor de coalitie een goede stok achter de deur. De brief móest er komen, omdat het debat in de Kamer anders alle kanten op kon vliegen.