AMSTERDAM - De oppositie verliest zijn geduld met het kabinet. Bij de hervatting van de beraadslagingen bleek woensdagavond om half negen dat de coalitie nog geen akkoord heeft over de formulering van een brief aan de Kamer over het rapport-Davids.

De oppositie drong er op aan dat niettemin vanavond nog een Kamerdebat wordt gehouden. De fracties van onder meer GroenLinks, D66 en de SP vroegen zich hardop af of het kabinet nog wel bestaat. SP-leider Agnes Kant dreigde met een spoeddebat.

Ook als het kabinet vanavond niet met een brief komt, moet Balkenende in de Kamer een toelichting geven op de stand van zaken, meende ook Alexander Pechtold (D66).

Volgens VVD-leider Mark Rutte kijkt Nederland "al 24 uur naar het circus van een uiteenvallend kabinet". Ook hij dringt aan op een debat op woensdagavond.

Wachten

De coalitiegenoten PvdA, CDA en ChristenUnie pleitten ervoor om met het debat te wachten tot donderdagochtend.

De Kamer besloot om half tien opnieuw bij elkaar te komen om te bezien of de brief dan wel af is. Een voorstel van een deel van de oppositie om dan in ieder geval een debat te houden, haalde het echter niet.

Overleg

In het Torentje van premier Balkenende werd het overleg tussen premier Balkenende en de beide vicepremiers Bos en Rouvoet eerder op de avond hervat. Ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen is daarbij aanwezig.

Het gezelschap werkt daar aan een eerste reactie van het kabinet op het rapport van de commissie-Davids over de totstandkoming van de Nederlandse politieke steun aan de Brits-Amerikaanse inval in Irak in 2003.

Woede

Dinsdag liet premier Balkenende weten de belangrijkste conclusies van het rapport niet te delen. Die reactie leidde tot woedende reacties van de oppositie, maar ook van coalitiegenoot de PvdA.