MAASTRICHT - Burgemeester Gerd Leers heeft woensdagavond de steun van de Maastrichtse gemeenteraad verloren.

De coalitiepartijen PvdA en GroenLinks noemen de situatie die is ontstaan door zijn handelwijze bij de privéaankoop van een vakantiewoning in Bulgarije onwerkbaar.

De SP meent dat de burgemeester de eer aan zichzelf moet houden. Samen hebben de drie linkse partijen 21 van 39 zetels.

Schade

Voor GroenLinks en de PvdA hebben het imago en het gezag van de burgemeester schade opgelopen. Daarmee is de situatie onwerkbaar geworden, aldus de beide progressieve coalitiepartners. ''Het gezag waarmee de functie van burgemeester uitgeoefend kan worden, is er niet meer'', zei fractievoorzitter Manon Fokke van de PvdA.

''Maastricht staat weer op de kaart'', voegde fractievoorzitter Geert van Grootheest van GroenLinks daar later cynisch aan toe. Hij sprak over een 'gegijzelde' burgemeester wiens bewegingsruimte is aangetast.

Integriteit

De SP vroeg bij monde van fractievoorzitter Leny Eijssen de burgemeester om de eer aan zichzelf te houden. ''Deze burgemeester moet het intiatief nemen om op te stappen'', zei Eijssen. De progressieve fracties wezen erop dat Leers zelf de lat op het gebied van integriteit altijd hoog heeft gelegd. Die maat moet hij ook bij zichzelf nemen, aldus de fracties.

Voor de SP is door de gang van zaken rond Bulgarije het aanzien van het openbaar bestuur beschadigd, evenals het imago van de stad Maastricht en van de politiek. ''Het vertrouwen van de burger in de politiek heeft door deze kwestie weer een dreun opgelopen.''

Het CDA van Leers zelf sprak steun in hem uit. Ook voor Stadsbelangen Maastricht is de kou uit de lucht en de Senioren Partij Maastricht heeft nog steeds vertrouwen in de burgemeester. D66 geeft hem een laatste waarschuwing.

Gerd Leers

Burgemeester Gerd Leers ziet voor zichzelf nog perspectief in Maastricht. Leers heeft dat gezegd in reactie op de ernstige twijfel die bij een meerderheid in de gemeenteraad daarover bestaat.

De burgemeester begrijpt dat de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks vinden dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Maar die harde conclusie is na acht jaar succesvol burgemeesterschap onterecht, meent Leers.

Ook deelt Leers het harde oordeel van de SP dat hij de eer aan zichzelf moet houden niet, zei hij. Leers wil met de gemeenteraad in overleg over kansen voor de toekomst.

Vakantiewoning

''De discussie over onze integriteit is niet terecht'', aldus Leers over de situatie waarin hij en zijn vrouw zijn beland door de problemen bij de privéaankoop van een vakantiewoning in Bulgarije. ''Het BING-rapport heeft mij gerehabiliteerd.''

De burgemeester vroeg in een emotioneel betoog met gebalde vuist om compassie van de gemeenteraad. ''Geef me de kans om de imagoschade die zeker is geleden weer te herstellen.''

Lopende onderzoek

Leers is niet bang voor wat nog gaat komen, doelde hij op het lopende onderzoek naar de gemeenteambtenaar van wie hij het vakantiehuis kocht en die mogelijk ten onrechte Europese subsidies voor het project heeft geregeld.

De extra raadsvergadering over de affaire werd na de reactie van Leers geschorst voor fractieoverleg.